Ga naar de hoofdcontent

Concertgebouwseizoen 22-23: deze 3 wil ik niet missen!

Grasduinde je al door ons nieuwe programma? Laat weten welke 3 voorstellingen je niet wil missen en maak kans op een exclusieve rondleiding achter de schermen met je vriendengroep (max. 25 personen).

Gefilterd op:
  • Lucile Richardot & Anne de Fornel

    Lucile Richardot & Anne de Fornel

    A Charm of Lullabies

    Nadia Boulanger, een ware titaan van de 20e eeuw, vormde als componist en docent vele generaties musici. De onaardse stem van Lucile Richardot sleept je mee naar haar tijd én haar trekpleisters: Londen, New York en vooral Parijs, waar tal van vrouwen schoonheid schiepen.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Wouter Valvekens

    Wouter Valvekens

    Schumann, Chopin & Szymanowski

    De fascinatie van Karol Szymanowski voor de heidense culturen rond de Middellandse Zee resulteerde in zijn even decadente als vitale Masques. Schumann laafde zich aan E.T.A. Hoffmanns vertellingen over Johannes Kreisler voor zijn Kreisleriana. Een avond die zwalpt tussen virtuositeit en bedachtzaamheid, vrolijkheid en sentimentaliteit.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Soolmaan

    Soolmaan

    Nomaden op de brug

    In Tristan Driessens’ parcours is de stad Istanbul als rode draad aanwezig: zijn muziek wortelt in het oosten, in dialoog met vormen die dichter staan bij de cultuur van zijn thuisland, met name jazz, klassiek en folk. In dit project komen Turkije, Griekenland en België wonderlijk dicht bij elkaar.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Thomas Bauer & Jos van Immerseel

    Thomas Bauer & Jos van Immerseel

    Schubert. Winterreise

    Muzikale hartsvrienden Jos van Immerseel en bariton Thomas Bauer pakken Schuberts Winterreise aan. De razend populaire cyclus op teksten van Wilhelm Müller spreekt van een ongelukkige geliefde en reflecteert tegelijk een vermoeide, geëmotioneerde componist aan het eind van zijn leven. Ontroering en verrukking gegarandeerd.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Psallentes

    Psallentes

    Tonarius

    Wat was dat ook weer, een kerktoonsoort? In Tonarius laat Psallentes je aan den lijve ondervinden hoe de middeleeuwers kleur en sfeer schiepen. De zangeressen kleden de sferen bovendien letterlijk aan. Elke ‘toon’ zijn eigen karakter: feestelijk, passievol of droevig.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Kris Defoort & Veronika Harcsa

    Kris Defoort & Veronika Harcsa

    Pieces of Peace

    In een sprankelende dans rond de gedichten van Peter Verhelst, William Blake, Fernando Pessoa en Theodore Roethke omarmt Kris Defoort de menselijke stem in al zijn facetten. Zijn jarenlange metgezel Veronika Harcsa ademt de woorden leven in. Geïmproviseerde composities en gecomponeerde improvisaties vermengen zich in vreugdige, melancholische en ingetogen muzikale reflecties.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Matthieu Idmtal

    Matthieu Idmtal

    Grieg

    Weinig muziek is zo fantasierijk als die van Edvard Grieg. De natuur en de legendes van ‘zijn’ Noorwegen waren zijn grootste inspiratiebronnen in de korte kleinoden uit zijn Lyrische Stücke. Tussenin vermengt Matthieu Idmtal delen uit Griegs legendarische Peer Gynt. Een Noorse muzikale wandeling tussen elfen en trollen doorheen wouden en langs heldere meren.

    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Les Siècles

    Les Siècles

    Debussy. Pelléas et Mélisande

    In Pelléas et Mélisande vond Debussy eindelijk de evocatieve taal die hij al zo lang aan zijn muziek had willen koppelen, en de fatale liefdesdriehoek zou zijn enige voltooide opera blijven. In deze nieuwe productie van Opéra de Lille onthult Daniel Jeanneteau iets van het mysterie rond Debussy’s ongrijpbare werk, samen met François-Xavier Roths fabuleuze Siècles. Het Concertgebouw neemt je mee op uitstap naar een donkere droomwereld, én naar Rijsel.

    Programma & uitvoerders

  • Tonarius

    Tonarius

    Luistercursus

    Vandaag kennen we in de klassieke muziek maar twee soorten toonaarden: ‘groot’ en ‘klein’, terwijl ze er in de middeleeuwen maar liefst acht verschillende gebruikten, elk met hun eigen karakter. Met Hendrik Vanden Abeele ontdek je de fascinerende wisselende stemmingen in de muziek – en ga je zelf zingen!

    Programma & uitvoerders

  • De Spiegel

    De Spiegel

    Allemaal beestjes

    Onder iedere vierkante meter aarde vinden we honderden kriebelbeestjes. Lief, vies, minuscuul en fascinerend … Insecten! We denken dat we ze kennen. Toch blijven ze ons verbazen en tot onze verbeelding spreken. Ook de allereerste filmmakers waren gefascineerd door de overdonderende grootsheid van zoveel kleins. Graaf mee naar de roots van de cinema. Een harpiste en violiste zorgen live voor een zoemende muzikale en theatrale begeleiding.

    Programma & uitvoerders

  • Ratas del viejo Mundo

    Ratas del viejo Mundo

    Corps secret / Démon

    Hugo van der Goes´ Dood van de Maagd werd vervaardigd tussen waanzinnige zenuwaanvallen in. De kunstenaar voelde zich gedoemd en verloren en moest met geweld van zelfdoding weerhouden worden. Vechtend met zijn demonen – waaronder een onmogelijke liefde – zocht hij in muziek soelaas. Démon / Corps secret belicht het thema pijn, verdriet en zelfdoding vanuit Van der Goes´ tijd- en streekgenoten én neemt meteen ook de Mariaverering vanuit 15e-eeuwse Brugse partituren onder de loep. Eén concert, twee sferen.

    Programma & uitvoerders

  • Antwerp Symphony Orchestra

    Antwerp Symphony Orchestra

    Stravinsky & Bartók

    Ballet was nooit meer hetzelfde nadat Igor Stravinsky er zijn zinnen op zette. Met zijn extatische balletmuziek schopte de innovatiehongerige Rus elke traditionalist tegen de schenen. In Petrouchka balanceerden de dansers immers niet enkel op de toppen van hun tenen, maar ook vervaarlijk op het randje van de tonaliteit. Ook Bartók lapte graag de muzikale regeltjes aan zijn laars. In zijn Derde pianoconcerto lijkt hij de draak te steken met de klassieke conventies. Pianowonder Lukáš Vondráček doet elke snaar en (elke spaander) van het klavier daveren, jubelen en zingen.

    Programma & uitvoerders

  • Collegium Vocale Gent

    Collegium Vocale Gent

    Meines Lebens Kraft

    De boodschap van Pasen valt niet eenvoudig te vatten, zo groot was Jezus’ offer om de mensheid te verlossen. Die blijde boodschap van vertrouwen in een goede afloop ligt aan de basis van de drie cantates van dit slotconcert, dat zelfs een ongelovige het (muzikale) licht zal doen zien.

    Programma & uitvoerders

  • Vlaams Radiokoor & Julien Libeer

    Vlaams Radiokoor & Julien Libeer

    Punctus contra Punctum

    Bachs muziek is werelderfgoed en die erfenis kreeg in de loop der eeuwen allerlei vormen. Het Vlaams Radiokoor en Julien Libeer spannen de boog van Mendelssohn tot Sandström, van net ná de Thomascantor tot onze tijd dus. Be-, her- en verwerkingen klinken naast het verbluffende origineel.

    Programma & uitvoerders

  • James Oesi

    James Oesi

    Bach op bas

    Bach is en blijft onweerstaanbaar, of je hem nu speelt op historische of moderne instrumenten. De Zuid-Afrikaanse James Oesi, in Nederland een ware superster van de contrabas, ontdekt nieuwe dieptes in Bachs monumentale Cellosuites. Kraakverse muziek van Calliope Tsoupaki vormt een verrassend trait-d’union.

    Programma & uitvoerders

  • Hanneke Allewijn

    Hanneke Allewijn

    Hart, mond, daden, leven

    Bach en zijn tijdgenoten wisten het zeker: elke dag was weer een stap richting hun beloofde verlossing. En wij, luisteraars van nu? We koesteren uiteraard de muziek, maar hoe passen de ideeën in ons leven? De Nederlandse voorganger en pastor Hanneke Allewijn legt Bachs teksten langs haar moderne lutherse meetlat.

    Programma & uitvoerders

  • Angela Hewitt

    Angela Hewitt

    Bach. Klavierwerken

    Voor zijn leerlingen en zichzelf schreef Bach aan de lopende band klavierwerken. Gebundeld in mooie uitgaves werden de beste stukken zijn testament. Met Angela Hewitt horen we een van die pianisten die op moderne vleugel het mooiste uit Bachs muziek weet te toveren.

    Programma & uitvoerders

  • Concerto Copenhagen & Jakob Bloch Jespersen

    Concerto Copenhagen & Jakob Bloch Jespersen

    Buxtehude. Een stem uit het Noorden

    Diehard-fans hebben alles over voor een optreden van hun idool. Zo wandelde Bach in 1705 wekenlang van Arnstadt naar Lübeck om daar de grote organist Buxtehude aan het werk te zien. Jakob Bloch Jespersen verkent de muziek uit het Hoge Noorden samen met het fabuleuze Concerto Copenhagen.

    Programma & uitvoerders

  • Solomon’s Knot

    Solomon’s Knot

    Bach. Motetten

    Van Bachs motetten kennen we het hoe en waarom vaak niet. Maar de kwaliteit van deze kleinoden behoeft geen betoog. De zangers van het Britse Solomon’s Knot, jonge specialisten van het detail, zingen solistisch, én volledig van buiten. Ze combineren een selectie motetten met werk uit Bachs stamboom.

    Programma & uitvoerders

  • Wim Berteloot

    Wim Berteloot

    Bach op beiaard

    Wim Berteloot, de avontuurlijke stadsbeiaardier van Brugge, laat vanop de 18e-eeuwse beiaard van het Belfort werk van Bach en andere componisten van toen en nu over de stad galmen.

    Programma & uitvoerders

Selecteer 3 concerten

Wis alles
Verstuur selectie