Ga naar de hoofdcontent
ZOMERMAGAZINE 2021

ZOMERMAGAZINE 2021

seizoensthema

Yaqine Hamzaoui

De tijd is NU!

Focus op ‘tijd & herinnering’ tijdens seizoen 21–22

Na de voorbije time-out, is het hoog tijd om weer de tijd van ons leven te hebben. Het Concertgebouw cirkelt tijdens seizoen 21–22 dan ook rond de ongrijpbare fenomenen ‘tijd & herinnering’. Maak je op voor een seizoen van hink–stap–springen doorheen wat was–is–komt, en vooral: van de tijd grijpen voor kunst in alle maten en kleuren. Ons seizoenstrio leidt de dans; volgen maar!

'De tijd is NU. We willen ons leven opnieuw glans geven, en van de eentonigheid weer een polyfoon spektakel maken. (...) Muziek en dans blazen leven in de tijd, en geven ons de tijd van ons leven. Elk seizoen is een nieuw begin, welkom!'

— Jeroen Vanacker, artistiek directeur

 

Maak kennis met ons seizoenstrio

  • Seizoensdenker David van Reybrouck

    David Van Reybrouck pendelt tussen heden en verleden maar evenzeer tussen boeken, essays, gedichten en theaterwerk. Als archeoloog en filosoof vormen graven, denken en bevragen de motor van zijn modus operandi.

  • Seizoenskunstenaar Yaqine Hamzaoui

    De beelden voor de brochure zijn gemaakt door Yaqine Hamzaoui.  Hamzaoui ziet zichzelf als waarnemer, ze  documenteert haar eigen leven en focust daarbij op de schoonheid van imperfectie en de spontaniteit van een moment.

  • Seizoenscomponist Aurélie Nyirabikali Lierman

    Aurélie Nyirabikali Lierman – Brugse met Rwandese wortels – werkt met nieuwe technieken en oude inspiratie rond verschillende lagen van tijd. Haar oeuvre is multidisciplinair: ze balanceert tussen radio, installatiekunst, performance, stem en compositie.

Festivals om naar uit te kijken

Bekende sterkhouders en verrassende nieuwkomers

festivals 21—22

Thomas Jackson

Geen nieuw Concertgebouwseizoen zonder een kleurrijke waaier aan festivals! Ons seizoensthema rond tijd & herinnering eist een hoofdrol op tijdens de derde editie van SLOW(36h) maar evenzeer tijdens onze feestweek rond 20 jaar Concertgebouw in februari 2022. Polyfoniefestival GOLD mag ein-de-lijk een tweede keer schitteren, en sterkhouders Bach Academie Brugge, December Dance of Budapest Festival Orchestra glimmen als vanouds. Dankzij onze voordelige festivalpassen en abonnementen hoef je bovendien niets te missen van al dat moois!

  • MA Festival 2021 / vr 06 — zo 14 aug 2021

    Het thema van het 58e MA Festival, Mind & Body, wint in 2021 nog meer aan betekenis. Ieder van ons ervoer het belang van een gezonde geest én een gezond lichaam. Laat je voeden door onder meer de allereerste opera door Vox Luminis, liederen uit de Parijse roaring twenties door sopraan Lore Binon, klaviermuziek van Bach tot Chick Corea door Anthony Romaniuk of de nieuwste lichting toptalent in de finale van de MA Competition. 

  • KRIKRAK / za 06 — zo 07 nov 2021

    In de herfstvakantie zetten de Brugse cultuurhuizen hun deuren open voor een superleuk festival voor kleine en grote mensen. In het Concertgebouw zijn kinderen tot 12 jaar welkom voor een familievoorstelling van Logos en tal van andere gratis activiteiten. Speel, lees en verkleed je in de Inkomhal of experimenteer met klanken in de Sound Factory. Alles kan en mag!

  • December Dance 2021 / do 02 — zo 12 dec 2021

    De hoogmis van de hedendaagse dans in Vlaanderen! Met creaties, coproducties en premières van Vlaamse en internationale choreografen zoals Cindy Van Acker en Meg Stuart die op een verrassende, inspirerende manier in interactie gaan met de wereld die ons omringt.

  • Bach Academie Brugge 2022 / wo 19 — zo 23 jan 2022

    De twaalfde Bach Academie Brugge kijkt voorbij de grenspalen van Bachs leven, terug naar Bachs voorvaders en inspiratiebronnen en (ver) vooruit naar 20e-eeuwse echo’s. De meester zelf komt uiteraard ruim in beeld, onder meer in handen van Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent.

  • SLOW(36h) / za 05 — zo 06 feb 2022

    Tijdens de derde editie van dit kunstenfestival van de traagheid geven we je 36 uur tijd om stil te staan, in een maatschappij die al te vaak de vlucht vooruit neemt. We laten ons inspireren door oude en andere culturen. Volg je intuïtie, en vergeet je klok!

  • 20 jaar Concertgebouw / zo 13 — zo 27 feb 2022

    20.02.2002 om 20.02 uur: dit iconische tijdstip staat gegraveerd in het geheugen van de Concertgebouw community. Na 20 jaar zitten we in de hoofden en harten van vele muziek- en dansliefhebbers. Verder in dit digitale magazine blikken we alvast even vooruit op ons porseleinen jubileum; een voorbeschouwing die ons ook onvermijdelijk terug laat kijken.

  • (B)its of Dance / do 24 — zo 27 feb 2022

    Tijdens (B)its of Dance bundelen de drie partners van Dans in Brugge – Concertgebouw Brugge, Cultuurcentrum Brugge en KAAP – de krachten. Het festival laat niet enkel dans zien, maar is ook een spannend platform voor dansexpertise. Een festival voor dansliefhebbers én makers!

  • GOLD / wo 25 — zo 29 mei 2022

    GOLD verbindt het mooiste uit de Brugse Gouden Eeuw: de fascinerende stadsgeschiedenis, het onroerend erfgoed, de kunstschatten en bovenal de muziek! We dompelen ons onder in de fabuleuze polyfonie van het op en top Brugse 'Lucca Choirbook' en de wereld waarin deze muziek het licht zag.

  • Budapest Festival / vr 03 — za 04 jun 2022

    Budapest ligt in juni weer even aan onze Brugse reitjes, dankzij maestro Iván Fischer en zijn wereldberoemde Budapest Festival Orchestra. In deze editie staat de muziek van Mahler centraal, en ook deze keer neemt de sterdirigent jong talent mee: pianist Alexandre Kantorow ontbindt zijn duivels in Beethoven en Liszt.

geheimtips

Geheimtips van onze programmatoren

Laat je leiden door onze kenners

Ja, ook onze programmatoren vinden het o zo moeilijk om een keuze te maken uit onze propvolle kalender. Maar als we ze dan toch echt de duimschroeven aanzetten en hen smeken om één favoriet te tippen uit de vele voorstellingen waar ze enorm naar uitkijken, dan gaan ook zij door de knieën. Als het aan ons artistiek team lag, dan stuurden ze je naar onderstaande niet te missen voorstellingen. En geloof ons, ze kennen er wat van! 

  • Jeroen Vanacker, artistiek directeur

    'Roomful of Teeth is een sensatie, een van de grootste ontdekkingen van de afgelopen jaren! In een derde poging om hen met een debuutconcert te presenteren brengen ze nu maar liefst twee werken die de Pulitzerprijs wonnen. Het vocale ensemble mengt diverse zangstijlen tot een overrompelende klankervaring die nog lang zal nazinderen …'

  • Georg Weinand, artistiek coördinator dans & Dans in Brugge

    'Choreograaf Radouan Mriziga komt voor het eerst naar Brugge met '7'. De manier waarop hij een choreografie creëert, het samenspel tussen menselijke lichamen en architectuur, hoe hij met houding, verhoudingen en lijnen speelt, is echt ongelooflijk origineel, fris en verbazingwekkend. Ik vind het trouwens altijd leuk als kunstenaars de wereld om hen heen omarmen en op wonderlijke wijze transformeren in hun projecten.'

  • Evi Huys, coördinator kunsteducatie & participatie

    'Een unieke voorstelling voor baby’s van 0 tot 14 maanden. Ik ben heel benieuwd hoe de muzikanten en performers het publiek zullen meevoeren naar de wereld van voor je geboorte. Het belooft een boeiende ontdekkingsreis te worden voor zowel baby’s als ouders.'

  • Albert Edelman, artistiek coördinator oude muziek

    'Catalina Vicens heeft genoeg aan een half woord, wat zeg ik: een kwart van een woord. Toen we haar vroegen om ‘iets’ te doen met het beroemde Johannesretabel in het Sint-Janshospitaal, en dan vooral het rechterpaneel over de Apocalyps, sloegen de radertje furieus aan het draaien. En voilà: een gloednieuwe productie voor de Diksmuidezolder met middeleeuwse muziek, hedendaagse perspectieven op de plaats van de mens in de natuur, bedacht met en voor een groep jonge artiesten die ik gerust dé toekomst van de oude muziek durf noemen.'

  • Jan De Moor, artistiek coördinator nieuwe muziek

    'Twee bijzondere en onontgonnen parels: de Egyptische pionier Halim El-Dabh en de Afro-Amerikaanse minimalist Julius Eastman. El-Dabh experimenteerde in de jaren ’40 van de vorige eeuw als een van de eerste met 'field recordings'; hij knipte, plakte, moduleerde ze tot indringende composities. En het werk van Eastman is een bom aan (ingehouden) energie, zo verschillend van Steve Reichs meticuleuze composities, maar minstens even boeiend. Zeker als ze door 6 pianisten wordt uitgevoerd.'

Praktisch

Makkelijker kiezen met onze ticketwijzers

praktisch

Tim Theo Deceuninck

Heb jij door onze brochure gebladerd en gedacht: 'help, welke voorstellingen zijn hier iets voor mij?' Of dacht je, scrollend op onze website: 'help, welke voorstellingen zijn hier níet voor mij?'. Wij komen je redden met een handige ticket- en abonnementsgids die je in enkele kliks naar voorstellingen van jouw meug, de voordeligste tarieven of interessante abonnementsformules leiden. 

KORT

Verse nieuwtjes

  • Circuit in zomermodus

    Het Concertgebouw Circuit, ons interactieve belevingsparcours met kunst en architectuur, is in zomermodus. In de maanden juli en augustus is het Circuit niet enkel open op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur, maar ook op woensdag, donderdag en vrijdag van 14 uur tot 18 uur. Je maakt er zelf muziek, kijkt uit over de Brugse binnenstad of laat je gewoon overdonderen door de indrukwekkende architectuur van het Concertgebouw. Opgelet: van 7 t.e.m. 17 augustus is het Circuit gesloten want dan vinden de concerten van MA Festival bij ons plaats. 

  • Gezocht: zangtalent

    Concertgebouw Brugge, Musea Brugge en ClubMediéval zoeken enthousiaste amateurzangers om deel te nemen aan het project ‘Gruuthuse zingt Gruuthuse’. Samen met professionele muzikanten Thomas Baeté en Wim Maeseele en woordkunstenaar Marieke De Maré duik je in het beroemde Gruuthuse-handschrift tijdens vijf sessies van een uur in oktober en november. Heb jij een passie voor muziek en poëzie, kan je toonvast zingen voor en met een groep en ben je ouder dan 10 jaar (samen met je ouder of grootouder zingen kan leuk zijn)? Lees dan snel meer, en doe mee!

  • Klassiek op KONVOOI

    Klassiek met een twist op het Brugse skatepark, ook dat is KONVOOI 2021! Young Musicians Bruges zorgen op zondagnamiddag 29 augustus immers voor een ‘classical 360’ tijdens de tweede editie van dit festival georganiseerd door Het Entrepot. Net als in 2019 wordt KONVOOI een ontdekkingsfestival dat je nu ook dag én nacht langs een overvloed aan performances, kunstinstallaties en expo’s laat verdwalen in de fascinerende havenzone van onze thuisstad. Blij dat we ons steentje mogen bijdragen! Van 27 t.e.m. 29 augustus moet je in en rond Het Entrepot zijn, zoveel is zeker.

  • Gezocht: jong fototalent!

    Het Concertgebouw is dit seizoen het decor van 'Opus One'. Met dit project brengt Breedbeeld elk jaar de afstudeerwerken van studenten fotografie tot bij het brede publiek met een tentoonstelling en een fotoboek. Studeer jij in 2021 af met een fotografieproject aan het hoger onderwijs, deeltijds kunstonderwijs of volwassenonderwijs, stuur dan als de bliksem jouw eindwerk door! Wie weet hangt er werk van jou op ons Concertgebouw Circuit van 20 nov 2021 tot 23 jan 2022.

  • Muziek voor de zomer

    De zomer klinkt zoveel beter met een goede soundtrack op de achtergrond. Wij stelden een zomerse playlist samen, ideaal om weg te dromen tijdens een stralende dag op het strand. 

  • Partners in duurzaamheid

    De Veolia groep is wereldleider op vlak van geoptimaliseerd resource management: het zoekt oplossingen voor water-, afval- en energiebeheer die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van steden en de industrie. De geknipte partner dus om het Concertgebouw te ondersteunen en te adviseren om een voortrekker te zijn in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dankzij de expertise van Veolia is het Concertgebouw mee met de laatste technieken om het publiek in optimale omstandigheden te ontvangen. Op vraag van het Concertgebouw deed Veolia bijvoorbeeld al onderzoek naar luchtfiltering om post-corona het publiek veilig te ontvangen. 

topstukweken

Topstukweken 21—22

Doe je tegoed aan vijf nieuwe topstukken

We zetten onze missie verder om je elk seizoen vijf topstukken uit vijf verschillende eeuwen voor te schotelen. Meesterwerken die je één keer in je leven live moet gehoord hebben, worden geflankeerd door verdiepende activiteiten, originele context en voorstellingen die het topstuk nog meer luister bijzetten. Dit seizoen kan je Drumming van Steve Reich, Symphonie fantastique van Hector Berlioz, Il trionfo del Tempo e del Disinganno van Georg Friedrich Händel, Lachrimae van John Dowland en Missa l’homme armé van Guillaume Dufay van je bucketlist schrappen. Wist je trouwens dat je met het Abo Topstuk geen énkele noot hoeft te missen? Een aanrader! 

  • ZO 07 NOV — ZA 13 NOV 2021 / Topstukweek Reich / Drumming

    Eén ritmisch patroon, twaalf tellen lang. Meer had de Amerikaanse componist Steve Reich niet nodig om zijn meesterwerk 'Drumming' te componeren. Een week lang eist Reichs sleutelwerk van minimal music de spotlights op, omringd door dans van Anne Teresa De Keersmaeker en Rosas, Brits en Amerikaans minimalisme door Brussels Philharmonic & Ictus en een luistercursus rond de iconische componist. Niet te missen!

  • DO 25 — ZA 27 NOV 2021 / Topstukweek Berlioz / Symphonie fantastique

    Hector Berlioz was amper 27 toen hij zijn ingenieuze 'Symphonie fantastique' schreef, maar was toen al een radicale vernieuwer. Het werk én zijn schepper gaan dus met recht en rede met de aandacht lopen tijdens deze Topstukweek. Brussels Philharmonic staat in voor de vertolking van Berlioz’ dramatische en spannende liefdesverhaal met de ondertitel 'Épisode de la vie d'un artiste'

  • VR 04 — ZO 06 MRT 2022 / Topstukweek Händel / Il trionfo del Tempo e del Disinganno

    Hongerig naar nieuwe ervaringen trok de jonge Händel vanuit Hamburg naar het mekka van de Italiaanse barok: Rome. Met 'Il trionfo del Tempo' vertelde hij er hoe Schoonheid het wint van het Verlangen met hulp van Tijd en Verlichting, vier rollen die hij kon bezetten met enkele van Romes meest beroemde zangers. We omringen zijn topstuk met concerten, cartoons, een luistercursus en een project voor mensen met jongdementie.

  • VR 13 mei — ZO 15 MEI 2022 / Topstukweek Dowland / Lachrimae or Seaven Teares

    Zeven tranen, zeven pavanes, zeven sferen. Dowland had met zijn simpele dalende baslijn een 'instant classic' te pakken: het 'Lachrimae'-thema dook al snel overal op. Ook in Brugge klinken de tranen weergaloos, dankzij een kleurrijk orkest van blazers, strijkers en een weelde aan klavierinstrumenten maar evenzeer in handen van hedendaagse producers van elektronische muziek. En ook kinderen maken kennis met John Dowland!

  • WO 25 — ZO 29 MEI 2022 / Topstukweek Dufay / Missa L’homme armé

    Guillaume Dufay, de beroemdste aller polyfonisten, ooit verbonden aan de Brugse Sint-Donaaskerk, pionierde door een kunstige mis te schrijven op een lied van de straat: 'Missa L’homme armé'. Een waardig topstuk én de gedroomde opener van polyfoniefestival GOLD 2022. Zelf zingen, in de kunstgeschiedenis duiken of in het voetspoor van de muziek dwalen in Brugs werelderfgoed: tijdens de laatste Topstukweek van het seizoen kan het allemaal!

Meer topstukken!

Ontdek de interactieve verhalen achter talloze onvergetelijke topstukken in een handige tijdslijn!

on top of de topstukken

 

We worden 20 in 2022!

Vier mee ons porseleinen jubileum

20 jaar Concertgebouw

Jan D'Hondt

20.02.2002 om 20.02 uur: dit iconische tijdstip staat gegraveerd in het geheugen van de Concertgebouw community. Twee decennia lang ontwikkelde het Concertgebouw zich tot een kunstinstelling die niet meer weg te denken valt in de hoofden en harten van muziek- en dansliefhebbers. Een feest vier je met je vrienden en dus tekenen drie huisartiesten present. De cadeaus zijn alvast voorzien; een wereldpremière van Rosas, een kinderboek, een nieuw werk van David Claerbout voor onze kunstcollectie en een trip down memory lane met Anima Eterna Brugge. Samen met het publiek en de partners maken we er een groot feest van, waarbij terugblikken én vooruitkijken hand in hand gaan.

Meer nog dan die onvergetelijke 20e van de 2e maand in 2002 is mij de échte vuurdoop van onze Concertzaal bijgebleven: een pre-openingsconcert voor de arbeiders van de Concertgebouwwerf. Een eerste test van onze intussen wereldvermaarde akoestiek voor de ogen en oren van de scheppers van ons gebouw. Kippenvel, zelfs 20 jaar later. 

— Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur

Mis niets van de feestelijkheden met het abonnement Feest in huis!

info & tickets

Zelfs een iconisch gebouw als het onze wasn't built in a day. We haalden onze oudste fotoalbums uit de kast en stapten in de teletijdmachine richting einde 20e, begin 21e eeuw. Blader even mee!

Door, met en dankzij jullie!

Inspirerende tips van ons publiek

Twintig seizoenen Concertgebouw, dat zouden we nooit kunnen vieren zonder ons fantastisch publiek. We laten ook jullie graag aan het woord, en durven wedden dat onze tipgevers ook jou zullen inspireren! Je keuze maken uit ons kleurrijke aanbod gaat meteen een stuk vlotter.

 

Concertgebouw voor iedereen

Welkom in ons open huis

concertgebouw voor iedereen

Tim Theo Deceuninck

Wij willen iedereen laten genieten van dans en muziek, door cultuur mee te maken of actief te beleven. Wij doen er dan ook alles aan om zoveel mogelijk drempels weg te werken en voor erg uiteenlopende doelgroepen een aangepast programma te presenteren. Jij bent toch ook van de partij?

Wil jij mee het verschil maken met muziek en dans? Wil je je steentje bijdragen aan cultuurparticipatie voor iedereen, ook en vooral voor zij die moeilijk(er) hun weg vinden naar het Concertgebouw? Met jouw gift steun je onze sociale projecten. Namens zovelen: dankjewel!