We hebben altijd energie nodig om iets te laten werken. Als je fietst heb je energie nodig om vooruit te komen. Als je het licht wil aandoen heb je ook energie nodig. Die wordt dan omgezet in elektriciteit. Ook olie en gas zorgen voor energie. Bijvoorbeeld om jullie verwarming in huis te laten werken.
Het grootste deel van de energie komt van de verbranding van olie, gas of kolen. Jammer genoeg zorgt die verbranding voor heel wat slechte stoffen in de lucht. En da’s niet goed voor planten, dieren, mensen en het klimaat.
Gelukkig zijn er ook andere en meer gezonde manieren dan het verbranden van olie, gas of kolen. Maar daarover verder meer.
Als jij er nu al voor zorgt dat je minder energie nodig hebt, zijn we al een stap verder.
Vele groetjes
Puck Planet
Je zult best schrikken hoeveel dingen er in je huis energie nodig hebben. En ja, door al die dingen gaan heel wat slechte stoffen de lucht in. Maken we eens een lijstje van al die monsters en monstertjes die energie nodig hebben.
RONDE 1
RONDE 2
Nu ken je alle energiemonsters van het huis. Hoe zouden we ervoor kunnen zorgen dat die monsters minder energie nodig hebben? De verwarming wat lager zetten en een dikke trui aantrekken, dat doe je al. Hieronder vinden jullie nog wat ideetjes. Vind jij er nog meer?
Zie jij die kier onder de deur? Op die plek ontsnapt de warmte van de ene ruimte naar de andere. Maak een tochtslang van een oud T-shirt en hou de warmte in de kamer.
Wat heb je nodig?
Hoe maak je het?
Niet alle vormen van energie zijn slecht voor onze planeet. Sinds de oliecrisis van 1973 wordt er gezocht naar groene energie. Groene energie halen we uit de natuur: zon, wind of water. Voordelen van groene energie: de aarde wordt niet meer vervuild en je betaalt minder voor je energierekening. Nadelen: de aankoop, bijvoorbeeld van zonnepanelen, is duur.
Zonne-energie:
Wist je dat de zon die warmte geeft ook voor energie kan zorgen? Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen en de zon hierop schijnt, wordt er energie opgewekt. In België heeft bijna 1 op 10 gezinnen zonnepanelen.
Windenergie:
Ook de wind kan zorgen voor energie. Net door de wind gaan de wieken van de molen draaien en wordt er energie opgewekt. Windturbines vind je vaak in open ruimtes of op de zee. België heeft maar liefst zes windmolenparken op de zee die zorgen voor 6 % van het totale energieverbruik in België.
Waterenergie:
Het hard stromend water dat uit stuwdammen stroomt, zorgt voor energie die omgezet wordt in elektriciteit.