Plastic vinden we overal in ons dagelijks leven: ons speelgoed, een plastic fles of balpennen. De jaarlijkse productie van plastic is de laatste 10 jaar bijna verdubbeld. Gelukkig valt de kunststof te recycleren. Ondanks alle pogingen om plasticafval te hergebruiken tot nieuw plastic, belandt er nog veel van deze stof op straat. Het komt zelfs in de rivieren of in de zee terecht. Daarom daag ik jullie voor de volgende opdracht uit: gebruik minder plastic.
Doe jij mee?
Superheldgroet
Puck Planet
*Oplossingen onderaan de pagina*
1. Hoeveel kilogram plasticafval gebruikt een gemiddelde Europeaan per jaar?
a) 5 kilogram
b) 9 kilogram
c) 25 kilogram
d) 31 kilogram
2. Welk land zorgt voor het meeste plasticafval op aarde?
a) De Verenigde Staten
b) België
c) China
d) India
3. In welke vuilnisbak hoort plastic thuis?
a) Papier en karton
b) Restafval
c) Pmd-zak
d) Grofvuil
4. Een van deze zaken wordt niet gemaakt van plastic. Wat is het?
a) Speelgoedfiguren van Playmobil
b) Fleecetruien
c) Strips
d) Golfballetjes
5. Wanneer werd het eerste plastic gemaakt?
a) In de 5e eeuw
b) In de 15e eeuw
c) In de 20e eeuw
d) In de 21e eeuw
Het woord ‘plastic soep’ is de laatste jaar zeer populair. Maar wat is het? Elk jaar belanden miljoenen kilogram plastic in de zee omdat mensen hun plastic niet in de vuilbak maar in de natuur gooien. Deze grote verzameling plasticafval wordt ‘plastic soep’ genoemd.
De ‘plastic soep’ bestaat uit grote voorwerpen zoals petflessen of dopjes. Maar er zijn ook heel kleine deeltjes plastic die rondzweven in de zeeën. Deze zijn zeer gevaarlijk voor de dieren die leven in de zee. Deze dieren (vissen, zeevogels, schildpadden,…) kunnen het plastic opeten of erin geklemd geraken. Hierdoor sterven er jaarlijks veel dieren. In de Grote Oceaan drijft zelfs een ‘plastic soep’ die maar liefst ongeveer 40 keer zo groot is als België.
Jij en misschien veel van je vrienden zullen er al eentje hebben. De hervulbare drinkfles is razend populair. Je vindt ze in alle kleuren, prints en formaten. Ga jij ook op zoek naar jouw ideale drinkfles?
Ga samen met je gezin op uitstap naar de markt, de boerderijwinkel, de buurtwinkel of de supermarkt. Probeer zoveel mogelijk verse producten te kopen. Waarom? Omdat ze lekkerder zijn en vaak niet in plastic verpakkingen zitten.
Tot enkele jaren geleden bestonden enkel plastic rietjes. Nu vind je in de winkel ook al kartonnen exemplaren.
Wist je dat er tandenborstels bestaan bamboe of hout? Dus niet uit plastic zoals we ze normaal kennen. Ver hoef je niet te zoeken, je vindt ze vaak al in je dichtstbijzijnde supermarkt.
In België delen winkels en supermarkten geen lichte plastic tassen meer uit. Dat is een goeie stap in het minder gebruiken van plastic. Een eigen stoffen zak bij je thuis liggen hebben, is een goed idee. Zin om je eigen stoffen tas te ontwerpen?
Stoffen tassen zijn helemaal in de mode. Je kunt ze overal meenemen en ze zijn goed voor het milieu.
Het kan met textielstiften. Maar er zijn nog andere ideetjes. Klik hiervoor snel op deze website voor uitgebreide info: https://suuskinderfeestjes.nl/tas-versieren/
- 100% van een petfles (een doorzichtige plastic fles) gerecycleerd kan worden?
- Er tussen 1950 en 2015 wereldwijd 8,3 miljard ton plastic werd geproduceerd?
- Plastic rietjes die in de natuur terechtkomen er 200 jaar over doen om af te breken?
- Er ook milieuvriendelijke plastics bestaan zoals biologisch afbreekbare plastic?
- De afgelopen tien jaar er meer plastic is gemaakt dan tijdens de hele 20e eeuw?
1:d / 2:a / 3:c / 4:c / 5:c
Deed jij iets met onze uitdagingen? Een knutselopdracht, een (doe)opdracht of iets anders? Laat het ons weten door een foto te zenden naar educatie@concertgebouw.be
Vergeet de sticker niet te kleven bij de zesde uitdaging op de affiche.
Tot volgende maand! Vanaf 1 april ga je de volgende uitdaging aan en vind je op www.concertgebouw/geef-om-de-aarde opnieuw veel weetjes en ideetjes.
Volg ‘Geef om de aarde’ op Facebook en Instagram.
Maak je ook je vrienden en vriendinnen warm voor onze uitdagingen? Haal een superleuke poster met stickervel in de bibliotheken in Brugge en randgemeenten, Male, Koolkerke, Dudzele, Lissewege, Knokke, Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Oostende, Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Torhout, Beernem en Damme-Sijsele,... Op is op!
- Wikikids ‘Plastic soep’