Onze seizoensdenker staat stil bij onze kolonisatie van de toekomst, een fenomeen dat al het leven op aarde treft, en laat zich voor deze lezing flankeren door Erwin Vann en gitarist Peter Hertmans.
Niet meteen je gebruikelijke nieuwjaarsbrief. Als David Van Reybrouck neerpent wat hij wenst voor het nieuwe jaar, weet je dat het serious business wordt. Naar aanleiding van 20 jaar Concertgebouw laat onze seizoensdenker rond de overgang van oud naar nieuw zijn gedachten de vrije loop over de toekomst van cultuurinstellingen, en wat hun rol zou kunnen en moeten zijn.
Zandkorreltje voor zandkorreltje creëren boeddhistische monniken een zandmandala op het podium van de Concertzaal. Woord voor woord pent David Van Reybrouck op zijn beurt trage ideeën, gevoed door de niet-aflaatbare ijver en concentratie van de monniken.
Voor het orkest van wal steekt, laat David Van Reybrouck zijn licht schijnen over de fascinerende wisselwerking tussen tekst en muziek, bijvoorbeeld in Brahms’ Vier ernste Gesänge. Onze seizoensdenker gaat na wat de bijbelse teksten ons vandaag nog te vertellen hebben.
In zijn theatervoorstelling Revolusi: een levende geschiedenis leert de seizoensdenker ons met andere ogen kijken naar Nederlands-Indië. Aan de hand van mooie beelden, pakkende verhalen en intrigerende personages laat David Van Reybrouck zien hoe de Indonesische revolusi nog steeds doorleeft in onze tijd.
Onze seizoensdenker krijgt een aantal welgekozen, uitdagende fragmenten voorgeschoteld. Een brainstorm op hoog niveau, waarbij netelige kwesties allerminst geschuwd worden.
In samenwerking met Zwijgen is geen optie
David Van Reybrouck pendelt tussen heden en verleden maar evenzeer tussen boeken, essays, gedichten en theaterwerk. Als archeoloog en filosoof vormen graven, denken en bevragen de motor van zijn modus operandi. Op de bühne schitterden onder meer Josse De Pauw (Die Siel van die Mier) en Bruno Vanden Broucke (Missie, Para) in internationaal bejubelde stukken van zijn hand. Het was evenwel vooral met Congo. Een geschiedenis (2010) dat hij zichzelf de geschiedenis inschreef: prijzen, vertalingen en een enorm lezerspubliek volgden. Tien jaar later reisde hij van Kinshasa naar Jakarta voor Revolusi, een nieuwe klepper over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tegen de Nederlandse kolonisator. Dat David Van Reybrouck ook de brug slaat tussen heden en toekomst, blijkt uit zijn maatschappelijke engagement. In 2011 stak hij de lont aan de G1000, een platform van 1000 burgers dat via panels meer inspraak beoogt in de democratische besluitvorming en hij voert strijd tegen de klimaatverandering. Tijdens seizoen 21-22 landt de geboren Bruggeling geregeld in zijn thuisstad om ons aan te steken met zijn passie en kennis.