Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Becoming Sidhe
Een ritueel voor de overgang naar volwassenheid door Sídhe

Becoming

Met de start van een thematische vijfjarencyclus rond de grote momenten in het leven, begon het traject van Sídhe. Dit collectief van makers Eva De Groote, Kathleen Melis, Eva Peeters en Barbara Raes ontwerpt elk seizoen een ritueel project dat diverse doelgroepen aanspreekt. In het seizoen 24-25 presenteert Sídhe Becoming, een project over 'coming of age'.

Elder circles

We komen dit najaar vier keer bijeen onder de eeuwenoude groepsvorm van elder circles. In intieme kring delen we verhalen, doorleefde kennis en levenswijsheid die de voedingsbodem vormen van overgangsrituelen. Vooraleer we onze jongeren de wereld in kunnen sturen, vol vertrouwen dat ze hun weg zullen vinden, zowel in de schoonheid als in de uitdagingen van het leven, willen we samen weven aan een web van ervaringen, levensvragen en wijsheid. Wat willen we onze jongelingen meegeven? Welke codes hadden we zelf graag meegekregen? Welke mooie en lastige aspecten horen bij het kind zijn? En welke horen bij het volwassen zijn? Waar ligt de kracht van volwassen zijn? Wat weten we over over schaamte, over liefde en vriendschap, over boosheid, verdriet of blijdschap? Wat weten we over zingeving, spiritualiteit, taboe en seksualiteit?

(c) Eva Peeters


De elder circles zijn ceremonies van verbondenheid waarin de kracht van woorden de kern vormt. Het delen van verhalen is niet alleen een sociaal proces, maar ook een transformerende reis die ons verbindt met onze voorouders en de diepste lagen van ons eigen wezen. In die cirkels van woorden ontstaat zo een rituele kracht die resonanties heeft door de eeuwen heen, die de menselijke ervaring verheft en verrijkt. En zo maken we samen, als groep, de beweging die ons toelaat om volop in onze rol als elder (i.e. wijze oudere) te gaan staan. Met het vertrouwen en de steun van de elders in de rug, is de jongeling klaar om zich op het eigen pad te begeven, voorzichtig en onverschrokken, speels en ernstig, zoekend en vastberaden.

De cirkels staan open voor alle volwassenen die geïnteresseerd is in het thema. Heb je zelf tieners in huis? Zal je (klein- of pete)kind deelnemen aan de overgangsrite die we in mei organiseren? Word je in je eigen volwassen leven soms geconfronteerd met het feit dat wij geen doorgedreven initiaties meekregen? Voel je dat je als elder iets te delen hebt? Of ben je vanuit je professionele ervaring als leerkracht, therapeut of jeugdwerker betrokken bij het thema? Iedereen is welkom om deel uit te maken van deze raad van elders. Je kan kiezen om aan één cirkel, waarvan het thema je speciaal raakt, deel te nemen of ze allemaal mee te volgen.

Praktisch

De elder circles starten om 19u30 en gaan door in Concertgebouw Brugge. 

Deelname is gratis, mits inschrijving vooraf. We werken telkens met kleine, intieme cirkels van volwassenen. De plaatsen zijn dus beperkt: als je er plots toch niet bij kan zijn – zelfs als dat op het laatste nippertje is – geef dan alsjeblieft een seintje zodat we iemand anders blij kunnen maken met jouw plaats. 

Wil je graag meer informatie over de thema’s van de elder circles dan kan je mailen naar welcome@sidhe.be.

(c) Lucas Denuwelaere
Sídhe

Becoming - Inwijding tot volle wasdom

Op 10 mei vieren we de overgang van kind naar jongvolwassene. We nemen je mee in een rituele reis gebaseerd op een oeroud rituelenpatroon dat je in tradities over de hele wereld en doorheen de tijden tegenkomt.  
Voor alle leeftijden, en in het bijzonder kinderen en jongeren tussen de 12 en 25 jaar. 
Ben je een ouder, een tante, een oom, een voogd, een buur… en beleef je graag deze rite met een jongeling die je nabij is? Dan ben je ook erg welkom. 

© Eva Peeters 

 

Over Sídhe Lucas Denuwelaere

Over Sídhe

Over Sídhe Lucas Denuwelaere
Vier vrouwen met elk een eigen parcours in de kunsten – Barbara Raes, Eva De Groote, Kathleen Melis en Eva Peeters –vormen samen het collectief Sídhe. Voor het Concertgebouw werkt Sídhe vijf seizoenen lang aan een schaduw-programma, buiten de spotlights van het grote podium, maar dicht bij de essentie van de komende seizoensthema’s: hoe kunnen we vorm geven aan de grote kantelpunten in een mensenleven?
Nood aan nieuwe overgangsrites

De kracht van rituelen bestaat gedeeltelijk uit de herhaling van symbolische handelingen en uitspraken – vaak verweven met een spirituele kosmologie – die tijdenlang van generatie op generatie uitgevoerd werden. In de West-Europese cultuur is die verbinding met oude tradities grotendeels verloren. Velen van ons, zeker de iets oudere generaties, kennen nog het ‘heilig vormsel’, dat eigenlijk een inwijding in de katholieke kerk is, maar in onze contreien misschien ook een echo van overgangsrite in zich draagt. Maar steeds vaker kiezen ouders voor lente- en groeifeesten, waarin ze op hun eigen, creatieve manieren deze overgang markeren, al dan niet los van een spirituele traditie. Kunnen we in die zoektocht naar nieuwe rituelen, naar verbondenheid en gemeenschap, leren van de oude tradities? Kunnen we verder weven op wat we verloren waanden maar al eeuwenlang door onze aderen en die van het land stroomt?
Kunnen we als samenleving die de eeuwige jeugd idealiseert en het ouder worden krampachtig probeert te vermijden, de maturiteit omarmen? En zou een rituele, culturele overgang naar volwassenheid daar een rol in kunnen spelen?