Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Concertgebouw Brugge behaalt het Green Key-label

Concertgebouw Brugge behaalt het Green Key-label

Concertgebouw Brugge mag vanaf 2025 officieel het internationale Green Key-label dragen. Green Key is een wereldwijd ecolabel voor toerisme en vrijetijdsbesteding. Met de Green Key belonen Toerisme Vlaanderen en GoodPlanet Belgium restaurants, musea, meeting-locaties en logies in Vlaanderen voor de ecologische inspanningen die ze leveren. Door het Green Key-label te behalen laat het Concertgebouw zien dat het als internationale venue aan de hoogste standaarden voldoet op het vlak van water- en energiebeheer, afvalpreventie, duurzame voeding, mobiliteit en nog zoveel meer.

'Het behalen van het Green Key-label maakt ons enorm blij. Het Concertgebouw is een kunstenhuis en een bruisende ontmoetingsplaats, en kiest heel bewust voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor ons is het een evidentie dat we willen bijdragen aan een toekomstgerichte samenleving met respect voor het klimaat. Het Green Key-label is de officiële internationale erkenning en waardering voor onze veelzijdige ecologische ingrepen en acties over de hele lijn van ons beleid, van infrastructuurbeheer en artistieke keuzes tot de congreswerking. Als zichtbare maatschappelijke speler nemen we hierin graag een voorbeeldrol op.'
— Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur Concertgebouw

Duurzaamheid op alle vlakken

Het Concertgebouw is al vele jaren intens bezig met ecologie en duurzaamheid, en dit op alle vlakken: van de dagelijkse werking en infrastructuur tot het artistieke programma. Zo plantte het Concertgebouw in 2022 nog een Concertgebouwbos van 2000 bomen aan. Er is ook het festival SLOW(36h) met aandacht voor vertragen en duurzaamheid en Close Connections, een samenwerkingsverband met 3 internationale toporkesten die uit de buurlanden reizen met de bus of trein. Het artistieke programma wil het publiek engageren en bewust maken van de grote ecologische uitdagingen. Een kunstinstelling kan ook daar op haar manier een verantwoordelijkheid opnemen. Op het vlak van infrastructuur besteedt het Concertgebouw al sinds de bouw in 2002 grote aandacht aan ecologie, met onder meer een verduurzaming van de verlichting, energie, verwarming en met recent nog de eerste stap richting een gebouwschil met fotovoltaïsche cellen.

Vanaf 2025 krijgen al deze inspanningen de nodige erkenning met het officieel Green Key-kwaliteitslabel dat duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen in de verf zet. Dankzij deze erkenning kunnen publiek en organisatoren erop vertrouwen dat hun keuze voor het Concertgebouw als venue bijdraagt aan een duurzame toekomst. 

‘Van gezond en vegetarisch samen lunchen tot een Concertgebouw-cargofiets, van het bannen van alle mogelijke verpakking tot artiesten oproepen om met de trein te reizen. In het Concertgebouw staan we met het hele team achter het duurzaamheidsidee. Net doordat we vanuit alle mogelijke invalshoeken achter die visie staan, is het mogelijk om een internationaal label zoals Green Key binnen te halen.’
— Wim Neels, coördinator facilities en milieuverantwoordelijke

Deel dit nieuwsbericht