In seizoen 18-19 zet Concertgebouw Brugge de kosmos centraal. Een zoektocht naar de verbindingen tussen muziek, dans en wetenschap, die een nieuw universum laat horen en zien.
Concertgebouw Brugge kiest drie figuren die tijdens seizoen 18-19 hun ‘kosmische’ stempel zullen zetten:
Thomas Hertog, als seizoensdenker: kosmoloog aan de KULeuven, en vriend en naaste medewerker van de onlangs overleden Stephen Hawking.
Annelies Van Parys, als seizoenscomponist: de Brugse is een van de belangrijkste componisten van hedendaagse klassieke muziek in ons land, met een bijzondere voorliefde voor het spectralisme – muziek geïnspireerd door de fysische eigenschappen van klank.
Dries Segers, als seizoensfotograaf: zijn foto’s sieren de seizoensbrochure, en dat zonder fototoestel, want Segers bewerkt filmrolletjes, die hij vervolgens belicht. Het resultaat is een bevreemdend, haast buitenaards schouwspel.
Het seizoensthema biedt zoveel inspiratie, dat Concertgebouw er een heus Kosmos Festival aan wijdt, van 26 maart tot 10 april 2019. Het programma belicht op alle mogelijke manieren de vaak sterke link tussen kunst en wetenschap. Wetenschapper Thomas Hertog en cellist Arne Deforce leggen de analogie tussen muziek en kosmos bloot tijdens een unieke performance. Kunstenaar Karl Van Welden stelt zijn project United Planets voor, met kunstwerken over de planeet Mars. Valery Vermeulen en Hiroshi Matoba zetten data from space om in muziek en visuals. En bij het majestueuze orkestwerk The Planets worden de muzikale karakters van de planeten voorzien van indrukwekkende NASA-beelden.
De vijf huisartiesten van Concertgebouw Brugge stellen in seizoen 18-19 nieuwe projecten voor aan het (Brugse) publiek.
Rosas / Anne Terese De Keersmaeker: een hele week feest ism. CC Brugge en KAAP rond haar 20e productie in Concertgebouw Brugge, met De zes Brandenburgse concerten.
Anima Eterna Brugge: drie projecten: Mozart symfonisch (benefietconcert voor FOTON), de kamermuziek van Schubert & Berwald, en een orkestproject rond Mahler & Brahms (samen met bariton Thomas Bauer).
Nadar Ensemble: twee nieuwe producties met Rauschen, waarbij het publiek tussen de muzikanten mag wandelen, en Vox Angeli waarbij Bernhard Lang een nieuw luik toevoegt aan de reeks Angel Series (bij het werk van Luc Tuymans). Nadar Ensemble stapt volgend seizoen bovendien mee in het Dating the Artist-avontuur.
Vox Luminis komt naar Brugge met drie speciale projecten. In maart vieren we de 15e verjaardag van het ensemble. Daarnaast is er de start van het meerjarenproject Florilegium Portense, waarbij het zanggezelschap de komende jaren de hele 17e-eeuwse muziekbundel wil uitgeven, uitvoeren, en opnemen. En in het kader van de Topstukweken voeren zij het Te Deum van Charpentier uit.
ECCE brengt binnen de Bach Academie Brugge de nieuwe productie Flowers (we are), in première.