Concertgebouw Brugge is een onbetwist icoongebouw. De architectuur van deze Vlaamse Kunstinstelling in werelderfgoedstad Brugge is internationaal gereputeerd en maakt het tot een uniek kunstenhuis en een Flanders Heritage Venue voor (inter)nationale congressen, ingebed in een omgeving van wereldformaat. De opvallende terracotta gebouwschil van het Concertgebouw – een dak- en gevelbedekking van circa 10.000 m2 – bepaalt zeer sterk zijn identiteit.
Aangezien deze gebouwschil nu volledig moet worden vervangen, biedt dit een unieke kans om bij te dragen aan de energietransitie en klimaatdoelstellingen van de stad, Vlaanderen en Europa. Concertgebouw Brugge schrijft een innovatieve opdracht uit voor een fotovoltaïsche oplossing. Deze innovatie in een erfgoedcontext is niet enkel een prestigieus bouwproject, maar vormt ook meteen een living lab voor het ruimer toepassen van fotovoltaïsche cellen in een erfgoed- of complexe context in Vlaanderen en ver daarbuiten.
In samenwerking met de Stad Brugge, Vlaanderen en Vlaio wil Concertgebouw Brugge in de komende jaren een compleet nieuwe gebouwschil met Building Integrated Photovoltaics (BIPV) realiseren, in combinatie met een optimale en duurzame isolatie. Daarvoor richt het Concertgebouw zich als opdrachtgever nu tot aannemers, fabrikanten, architecten, studiebureaus, energie-experten ... die zich verenigen in een geschikt innovatiepartnerschap.
Het integreren van Building Integrated Photovoltaics (BIPV) in bestaande monumenten, met respect voor en maximaal behoud van het historisch uitzicht, werd nog niet toegepast. Dit projectvoorstel is dan ook een innovatief pilootproject. Het Concertgebouw werpt zich hierbij op als voorbeeld voor andere Vlaamse (en mogelijks internationale) kunststeden, waar het toepassen van fotovoltaïsche, hernieuwbare energieopwekking binnen een historische stadskern tot op heden moeilijk en vaak helemaal niet kan worden geïmplementeerd. Deze innovatieve oplossing dient optimaal duurzaam te zijn en grote aandacht te besteden aan circulariteit.
De vanzelfsprekende impact van het project is het opwekken van duurzame elektriciteit en op die wijze het verlagen van de CO2-voetafdruk. Het Concertgebouw wil zo helpen om de klimaatplannen en -doelstellingen vanuit Vlaanderen, Stad Brugge, maar ook Europa te halen. Concertgebouw Brugge ziet de impact echter ruimer. Aan de hand van dit innovatieve project wil het de noodzakelijke energietransitie een bijkomende hefboom geven. Het objectief is een opening te creëren voor het ruimer toepassen van fotovoltaïsche cellen in een erfgoed- of complexe context, waardoor een groot potentieel voor deze technologie kan worden aangeboord, zowel door private als publieke instanties. Het toepassen van fotovoltaïsche cellen gebeurt immers bij voorkeur in (bestaande) stedelijke context, liever dan hiervoor natuur- of landbouwgebied in te palmen. De voordelen om de nodige elektriciteit plaatselijk op te wekken en te verbruiken spreken uiteraard voor zich.
Concertgebouw Brugge wil in samenwerking met partners Stad Brugge, Vlaanderen en Vlaio sensibiliseren en een voorbeeldrol opnemen en in die zin fungeren als living lab voor BIPV in complexe (erfgoed)contexten.