Het Concertgebouw is een open huis. Al 16 jaar ontvangen we uit alle hoeken van de wereld artiesten, kunstliefhebbers en meerwaardezoekers. En nu maken we ons op om ook een thuis te worden voor gierzwaluwen.
Eind maart werden 15 gierzwaluwnestkasten opgehangen aan het dak van het Concertgebouw. Sindsdien wordt op gezette tijdstippen ook een geluidsband afgespeeld, die de gierzwaluwen naar de nestkasten moet lokken. In de hoop dat de plek hen bevalt, en ze er ook een nest bouwen. Daarvoor is het afwachten tot volgend voorjaar.
"Gierzwaluwen eten in de lucht, ze paren in de lucht, ze zoeken al vliegend hun nestmateriaal bij elkaar en ze slapen in de lucht, op twee kilometer hoogte. Enkel broeden doen ze niet in de lucht. Elk jaar vliegen ze vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika negenduizend kilometer naar het noorden hopelijk om vanaf volgend jaar voor het eerst ook op het dak
van het Concertgebouw te broeden."
- Peter De Bruyne, Concertgebouw Brugge
De perfecte uitvalsbasis voor gierzwaluwen
Door de afname van het aantal natuurlijke nestgelegenheden heeft de gierzwaluw het erg moeilijk om geschikte broed- en nestplaatsen te vinden. Concertgebouw Brugge is de perfecte plek om nestplaatsen te creëren, ook dankzij de ligging in de stad. Ook de hoogte speelt een belangrijke rol. Het Concertgebouw in Brugge een perfecte plek is voor nestplaatsen voor gierzwaluwen omwille van de plek in de stad en de hoogte van de toneeltoren.
“Gierzwaluwen zijn de makkelijkst te beschermen vogels die men zich kan bedenken! Zij zoeken spontaan onze drukke steden en dorpen op. Het enige wat ze nodig hebben, is een geschikte holte. Maar omdat deze in sneltempo verdwijnen als gevolg van het renoveren en/of isoleren van oudere gebouwen, groeit het besef dat we zélf voor nestgelegenheid zullen moeten zorgen. Het Concertgebouw in Brugge is een perfecte plek voor nestplaatsen voor gierzwaluwen, omwille van de ligging in de stad en de hoogte van de toneeltoren.”
- Jan Rodts – Vogelbescherming Vlaanderen
De gierzwaluw is in Brugge geen onbekende vogel. De stad Brugge subsidieert de nestkasten, en is dan ook blij met dit initiatief.
Concertgebouw onderneemt duurzaam
Het ophangen van de nestkasten past ook in de visie van het Concertgebouw, om duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
“Het Concertgebouw wil actief bijdragen aan een duurzamere samenleving. Sinds de bouw in 2002 streven wij ernaar om onze ecologische voetafdruk sterk te beheersen. Met het gierzwaluwenproject willen we, met de steun van de Stad Brugge, onze unieke troeven zoals de hoogte en de vorm van het gebouw inzetten om een antwoord te bieden op het negatief effect van de moderne verstedelijking. We zijn verheugd de gierzwaluwen nu al rond onze theatertoren te zien cirkelen, en hopen dat ze straks neerstrijken om zich te nestelen.”
- Katrien Van Eeckhoutte – algemeen direceur Concertgebouw Brugge