Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Eet minder vlees

Pixabay

Het staat als een paal boven water: vlees eten is niet goed voor het milieu. Voor het kweken van de dieren is veel graan en water nodig. Door af en toe eens geen vlees te eten, kan je de natuur dus al een handje helpen. Wij geven je graag lekker veel tips!

Probeer jij het ook eens uit?

Superheldgroet

Puck Planet

MAAK JE EIGEN MOESTUIN

Aardbeien, wortels, kerstomaten… zijn allemaal heel makkelijk zelf te kweken. In een moestuinbak op een balkon, op de vensterbank of in je tuin. Het kan overal. Je hoeft niet naar de winkel en ziet de planten steeds groter worden tot de groenten klaar zijn om op te eten of tot je de kruiden in de keuken kunt gebruiken. 

Pexels

Hoe maakt je een moestuin?

  1. Kies de juiste plek! Dit kan in de tuin zijn of een plaats waar je een (kleine) moestuinbak kan plaatsen. De planten houden het liefst van een plaats met overdag een beetje zon en een beetje schaduw.
  2. Vul de bak met moestuingrond of verspreid de moestuingrond in je tuin waar je de groenten of kruiden wil kweken.
  3. Kies welke groenten of kruiden je wil kweken.
    Tip: Kies voor zaden die makkelijk willen groeien. Zaden met het Easy-label groeien het snelst.
    Volgende groenten en zaden zijn makkelijk te kweken: aardbeien, worteltjes, sla, kerstomaten, spinazie, peterselie en basilicum.
  4. Plant de zaden in de grond. Wil je meer info? Lees dan wat er op de verpakking staat.
  5. Hou de grond vochtig met een gieter. Kijk goed op de verpakking hoeveel water het zaadje nodig heeft.
  6. Na enkele weken kan je jouw eigen gekweekte groenten en kruiden oogsten.

Nog wat extra informatie nodig?

EEN GROENTELASAGNE MAKEN

Wat heb je nodig?

Olijfolie of boter                                              1 courgette                                                       Potje tomatenpulp

1 ui                                                                       1 rode paprika                                                  Zakje geraspte kaas

1 teentje look                                                  1 tomaat                                                            Zout en peper

2 wortels                                                            Lasagnevellen                                                  Basilicum

Hoe maak je het?

Hoe stoof je de groenten?

  1. Plaats een ruime pan op matig vuur met een scheutje oliefolie of boter.
  2. Pel de ui en het teentje look en snij deze in kleine stukjes en laat ze stoven.
  3. Schil de wortels en snij ze in kleine stukjes. Voeg deze ook toe bij de ui en de look.
  4. Snij ook de courgette en de paprika in kleine stukjes en laat ze meestoven.
  5. Doe hetzelfde met de tomaat.
  6. Versnipper de basilicum en voeg die toe bij de groenten.
  7. Voeg ten slotte de tomatenpulp toe en laat alles ongeveer nog 10 minuten doorkoken met een deksel op de pan.

Voeg nog een beetje zout en peper toe.

VIJF MANIEREN OM MINDER VLEES TE ETEN

Pixabay

Vervang je broodbeleg
Eet je vaak vlees op je brood? Probeer af en toe eens te kiezen voor een vegetarische variant: kaas, hummus, groenten, notenpasta, gekookt ei,…

Plan een dag in de week waarop je geen vlees eet
Plan een vegetarische dag in jouw gezin. Beslis samen wat jullie willen eten. Ga samen naar de winkel en probeer ook af en toe eens nieuwe smaken uit. Wie weet, ontdek je wel een nieuw lievelingsgerecht?

Experimenteer met de wereldkeuken
In de westerse keuken is vlees een belangrijk deel van de maaltijd. In verschillende niet-westerse keukens wordt er vaak meer getest met vegetarische gerechten zoals de traditionele Chinese, Japanse, Vietnamese, Thaise, Indische,… keuken. Laat je eens inspireren door andere culturen.

Pixabay

Kies een vleesvervanger
In de supermarkt vind je een enorme keuze aan vleesvervangers zoals quorn, groenteburger, vegetarische hamburger, tempeh, noten,… In vlees zitten belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B12. In vleesvervangers zijn deze voedingstoffen ook aanwezig.

Koop een vegetarisch kookboek
Ben je niet helemaal thuis in het vegetarisch koken? In een vegetarisch kookboek vind je alle recepten stap voor stap uitgelegd. Er zijn boeken voor iedereen: van beginners tot echte kenners.

WIST JE DAT?

  •  Er voor 1 kilogram rundsvlees ongeveer 21 kilogram graan nodig is?
  • Ongeveer 46% van de bevolking in 2018 aangaf minder vlees te eten dan het jaar ervoor?
  • Er voor het kweken van een volwassen kip ongeveer 3500 liter water nodig is?
  • Ongeveer een op de twintig Belgen vegetariër is?
  • Sommige vegetariërs er zelf voor kiezen om niets van dieren te eten. Dat betekent: ook geen zuivelproducten zoals melk en boter. Zij worden veganisten genoemd. In België is een op de honderd inwoners veganist.

HOU ONS OP DE HOOGTE

Deed jij iets met onze uitdagingen? Een knutselopdracht, een (doe)opdracht of iets anders? Laat het ons weten door een foto te zenden naar educatie@concertgebouw.be

GESLAAGD?

Vergeet de sticker niet te kleven bij de zevende uitdaging op de affiche.

Tot volgende maand! Vanaf 1 mei ga je de volgende uitdaging aan en vind je op www.concertgebouw/geef-om-de-aarde opnieuw veel weetjes en ideetjes.

VOLG PUCK PLANET

Volg ‘Geef om de aarde’ op Facebook en Instagram.

Maak je ook je vrienden en vriendinnen warm voor onze uitdagingen? Haal een superleuke poster met stickervel in de bibliotheken in Brugge en randgemeenten, Male, Koolkerke, Dudzele, Lissewege, Knokke, Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Oostende, Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Torhout, Beernem en Damme-Sijsele,... Op is op!