Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Generatie aan zet: drie vragen aan zes jongeren

Generatie aan zet: drie vragen aan zes jongeren
©Antoine Grenez / Bea Borgers / Salar Baygan

Generatie Z vormt onze ‘jeugd van tegenwoordig’. Mondig en zelfbewust staan deze jongeren – geboren ergens tussen de laatste dagen van het vorige millennium en 2010 – te trappelen om hun stempel op de maatschappij te drukken. Uiteraard zijn deze digital natives meer dan het verlengde van hun smartphone. Vijf jongeren uit de projecten binnen ons openingsfestival Generatie aan zet helpen dat bekrompen cliché eigenhandig de wereld uit met hun kijk op deze drie vragen:

 

1. Wat betekent het voor jou om vandaag jong te zijn?
2. Welke rol speelt muziek in jouw leven?
3. Wat leerde jij uit het project waaraan je deelnam? Bracht het je nieuwe inzichten over jezelf, het leven …?

Warre Van de Wouwer (17 jaar)

Is een van de jongeren die deelnam aan de fotoshoot voor onze nieuwe seizoen met seizoensfotograaf Antoine Grenez. Hij siert zelfs de cover van onze brochure en is het model van het Generatie aan zet-festivalbeeld. Warre is ook lid van onze jongerengroep Soundcast. 

  1. Jong zijn betekent voor mij vrij zijn, kunnen gaan en staan waar je wil, doen wat je graag doet, en vooral nieuwe ervaringen opdoen.
  2. Muziek speelt een hoofdrol in mijn leven. Schoolopdrachten, werken aan mijn app, fotograferen: ik doe het altijd met muziek van de meest uiteenlopende stijlen.
  3. De fotoshoot met Antoine Grenez was een interessante leerschool fotografie. In plaats van achter de camera, nam ik nu ook plaats ervoor. Mijn deelname maakte me zelfzekerder om op straat portretten te maken van onbekenden.

wo 28 aug – zo 03 nov 2024
Expo Antoine Grenez
Seizoenskunstenaar

Schrijf je in voor de gratis vernissage op zo 01 sep om 17.00

Leon Mehmet Capar (22 jaar)

Studeert cello in Frankfurt am Main en maakt sinds 2023 deel uit van de Junge Deutsche Philharmonie die ons seizoen voor geopend verklaart.

  1. Een moeilijke vraag! Voor mij betekent het dat ik veel input krijg op verschillende vlakken en veel mogelijkheden om vorm te geven aan mijn leven. Tegelijk kan de confrontatie met die veelheid en verscheidenheid aan stemmen ook best verwarrend zijn. Daarin mijn eigen weg, mijn eigen stem vinden, is best uitdagend.
  2. Muziek is een constante in mijn leven: een groot deel ervan besteed ik aan muziek maken en beoefenen. Maar ook muziek beleven als luisteraar schenkt me grote vreugde.
  3. Ik kijk ernaar uit om Mahlers Zevende symfonie te ontdekken met een dirigent als Jonathan Nott, die zijn hele leven al met Mahlers werk bezig is en het ongelooflijk goed kent. Ik hou van Mahlers muziek omdat ze een unieke kosmos creëert en zo rijk en gevarieerd is. Zijn oeuvre is ook belangrijk voor mijn leven: ik vind mezelf erin terug. 

vr 13 sep 2024 - 20.00
Junge Deutsche Philharmonie
Mahler. Zevende symfonie

Neejten

Jongere met een psychische kwetsbaarheid die samen met regisseur Griet Teck een film maakte bij de polyfone Souterliedekens – smeekliederen op Nederlandse tekst.  

  1. Geen evidente vraag. ‘Jong’ betekent volgens Van Dale ‘weinig jaren tellend’ of ‘in de laatste tijd ontstaan of gemaakt’. Tijd is evenwel relatief, bepaald door onze perceptie van het nu. Ik ervaar leeftijd niet als iets fundamenteels. Het is niet een van de vragen die ik stel bij een ontmoeting, noch zal ik consequent onthouden hoe oud iemand is. Niet omdat getallen me niet interesseren, maar in de oneindigheid van het bestaan zijn zelfs de onderlinge intervallen tussen generaties amper waarneembaar.
  2. Pas recent ben ik muziek echt gaan appreciëren. Ik kan snel overprikkeld raken, ook door muzikale klanken. Bovendien kon muziek me niet voldoende ‘grijpen’ om mijn gedachten te dempen. Het is sinds ik ook teksten ontdekte die met mij resoneren dat ik de balans die muziek kan toevoegen, ervaar. Waar ik vroeger steeds zonder achtergrondgeluiden tekende, zet ik nu wel eens muziek aan. En terwijl ik eerst enkel nummers hoorde waarin ik me niet kon herkennen, merk ik nu teksten op die net inspireren als ik daarna (dan wel in stilte) wil gaan schrijven.
  3. Griet en ik vonden doorheen het maakproces de formule voor dit project: ‘kwetsbare kracht’ was voor ons de motor. We hebben hierover ervaringen gedeeld, maar we hebben ook samen mogen ondervinden hoe dit idee zich telkens opnieuw aanbracht in ons contact. Het erg gestructureerde, bijna woord voor woord vooraf bepaalde script werd uiteindelijk niet gebruikt, want Griet toonde me hoe ik meer vanuit mijn gevoel kon vertrekken. Ook Kwallie, een van mijn vaste begeleiders, heeft erg veel betekend in hoe mijn kwetsbare zelf meer ruimte kreeg in de film. Ik ben heel dankbaar voor die ontwikkeling.

zo 15 sep 2024 - 15.00
Psallentes & Griet Teck
Souterliedekens

Aline Boas (23 jaar)

Is een van de skaters die geselecteerd werden om deel uit te maken van de dansvoorstelling Skatepark.

  1. Ik vind het geweldig om jong te zijn, maar jong zijn vandaag brengt ook lasten en moeilijkheden met zich mee. De toekomst voelt vaak onzeker. Wij jongeren erven niet de meest gezonde planeet. Tegelijkertijd geloof ik ook dat mijn hypergeïnformeerde generatie op haar eigen manier meer dan ooit geconnecteerd is. Dat geeft me hoop.
  2. Muziek is voor mij een vorm van energie, bijna vitaal. Ik zing als ik me slecht voel, ik zing als ik me goed voel.
  3. Mijn deelname aan Skatepark was voor mij een grote ontdekking. Ik kende de danswereld helemaal niet en voor ik het wist, stond ik op een podium voor 800 mensen. Ik vind optreden geweldig, ik zou dit graag op een of andere manier willen blijven doen.
     

vr 20 sep 2024 - 20.00
Skatepark
Mette Ingvartsen

Joste Dewaele (16 jaar) & Fran De Roo (17 jaar)

Engageerden zich in het najaar van 2023 samen met zes leeftijdsgenoten en makers Maud Vanhauwaert en Frederik Neyrinck voor een driedaagse wandeltocht langs de Nederlands-Belgische kust tot in Brugge. Tussen stortbuien en opklaringen door voerden ze gesprekken over ‘het weerbericht des levens’. 

  1. Fran (rechts op de foto): Ik denk dat onze generatie net als de generaties voor ons streeft naar vrijheid, maar dat die vaak wordt ingeperkt door bijvoorbeeld telefoons. Het constante contact online heeft veel voordelen maar heeft het ‘jong zijn’ wel erg veranderd. Ik vind het een leuke gedachte dat we nog zo veel te ontdekken hebben. Ik voel bij mezelf en veel leeftijdsgenoten ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de toekomst.
    Joste (rechts op de foto): Voor mij betekent jong zijn in deze tijden vrijheid én stress. Ik mag zelf mijn toekomst bepalen, ik heb een stem, ik mag kritisch zijn – wat een vrijheid! Tegelijkertijd voel ik ook stress om ‘de volgende generatie’ te zijn. We staan voor gigantische uitdagingen maar ik geloof dat onze generatie goede dingen gaat doen. 
  2. Fran: Ik luister veel naar muziek en ik leer heel graag nieuwe artiesten en genres kennen. Live concerten zijn fantastisch, want muziek creëert een sterke verbondenheid met de mensen om je heen.
    Joste: Je kan uit de muziek die ik beluister perfect mijn humeur afleiden. Muziek kan me rust geven maar evengoed kan ik er al mijn energie in kwijt. Als het in mijn hoofd een beetje te druk wordt, helpt muziek me om plaats te ruimen. 
  3. Fran: Ik heb erg genoten van onze gesprekken, en van de vele meningen die gedeeld werden. Sommige dingen verrasten me erg. Ik leerde dus vooral dit: dat het leven en de mens heel onverwachts uit de hoek kunnen komen en dat dat het leven net zo interessant maakt.
    Joste: Ik heb geleerd om grondiger na te denken over een bepaalde vraag, en niet te snel mijn antwoord klaar te hebben, maar in mijn (voorlopige) antwoord weer nieuwe vragen te integreren. Ik hield ervan te luisteren naar de ideeën van de anderen en door die gesprekken mijn eigen ideeën ook beter te kunnen plaatsen.

za 21 sep 2024 - 20.00
I SOLISTI & Vlaams Radiokoor
In What We Trust

vr 13 – zo 22 sep 2024
Generatie aan zet
Generation Z in muziek(theater) en dans

Deel dit nieuwsbericht