Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

leesvoer

Muzikaal, Brugs én internationaal leesvoer

Nu de zon ons steeds meer uit onze sofa en naar onze tuinstoel lokt, komen fijne leestips als geroepen. Geen romans op ons lijstje, maar alternatieve boeken die klinken, inspireren, verwonderen én je op verkenning sturen in onze thuisbasis Brugge.  

  • Beeld van de Stad — Triënnale Brugge

    Brugge is veel meer dan gotiek, reien, kant en chocolade. Dat weten wij als geen ander, maar ook Triënnale Brugge toont de wereld dat onze thuisstad uitblinkt in hedendaagse kunst en architectuur. In Beeld van de Stad stelt de organisatie in projectteksten en essays scherp op een ‘ander’ Brugge, bij haar twintigste verjaardag als Werelderfgoedstad.

  • De onvermoede schatkamer van de Duitse barokmuziek — Ignace Bossuyt

    De passie van onze ‘huismusicoloog’ Ignace Bossuyt kent geen grenzen. Een sabbatjaar nemen tijdens een Concertgebouwloze periode? Geen denken aan! De emeritus professor musicologie nam ons tijdens de eerste lockdown mee op muziekhistorische avonturen en pende intussen een nieuw boek bijeen. Het werk duikt in de Duitse barokmuziek tussen 1650 en 1700, en overlaadt je met geheimtips voor zelden gehoorde werken van bekende en minder bekende componisten. QR-codes bij elk muziekwerk leiden je meteen naar het juiste muziekfragment!

  • Brugge in 100 objecten — Musea Brugge

    In deze nieuwste publicatie van Musea Brugge wordt de geschiedenis van Brugge opgehangen aan – je raadde het al – 100 bijzondere objecten, waarvan onze terracotta tegel nummer 100 markeert. Wist je dat er van die tegel maar liefst 68.000 exemplaren de rode schil vormen van ons kunstenhuis? Dat en zo veel meer leer je in deze boeiende publicatie.

  • Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu — Mark Delaere (red.) in opdracht van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]

    In de westerse kunstmuziek van na 1950 is veel moois te ontdekken: de zoektocht naar vernieuwing kende een ongeziene piek, die uitwaaierde in talloze stromingen en tendensen. Veel van die stijlen klinken menig luisteraar vreemd in de oren en net daarom focust dit boek op dat segment van de ‘nieuwe muziek’. Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu is je gids in het veelzijdige landschap van de nieuwe muziek!

  • Modern Architecture : A Critical History, vol. 5 — Kenneth Frampton

    Neen, deze bijbel van de hedendaagse architectuur is geen luchtige strandlectuur. Toch wilden we liefhebbers van Framptons gerenommeerde overzichtswerken deze tip niet onthouden want het Concertgebouw verschijnt zowaar in de vijfde editie van dit werk! Architecten Paul Robberecht (samen met Hilde Daem de ‘schepper’ van ons gebouw) en Stéphane Beel worden er bovendien als enige levende Belgische artiesten gen/roemd. Een grote eer!

Is lezen niet aan jou besteed? Grasduin dan even in onze mediatheek, of snuister tussen ander leuks in onze Concertgebouwshop!