Ga naar de hoofdcontent
Hou rekening met de grote (parkeer)drukte in Brugge.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Serieus Curieus

Serieus Curieus

De samenwerking tussen KU Leuven en Concertgebouw Brugge krijgt een vernieuwd elan met de start van Serieus Curieus, een reeks gesprekken tussen kunstenaars en wetenschappers onder de vlotte leiding van moderator Koen Fillet. In het najaar wordt de reeks op gang getrapt door professor Katrien Kolenberg, die astrologie met geluid verbindt, waardoor de term Deep listening alweer een nieuwe dimensie krijgt!

Serieus Curieus #1: de kosmos

Serieus Curieus #1: de kosmos

Serieus Curieus #1: de kosmos
Wetenschapper en kunstenaar bieden sterrenstof tot nadenken

'De dialoog tussen kunst en wetenschap inspireert ons mateloos, net omdat er heel wat gemeenschappelijke grond is: het onderzoeken, de intuïtie die de ratio voedt en de passie om de wereld te begrijpen. Met een partner als KU Leuven komen topwetenschappers langs die met artiesten van het hoogste niveau in interactie treden rond prikkelende thema’s.'

Jeroen Vanacker, artistiek directeur Concertgebouw Brugge

Sterrenluisteraars uit het zesde leerjaar

Naar aanleiding van Serieus Curieus komen leerlingen uit het zesde leerjaar in de namiddag langs voor een workshop door AstroSounds, een organisatie die sterrenkunde vanuit een andere invalshoek wil benaderen. De leerlingen ontdekken de basisprincipes van de sterrenkunde, maar worden ook echte ‘sterrenluisteraars’: ze leren met behulp van een computerprogramma sterren omzetten in geluid. Het eindresultaat wordt gepresenteerd aan het publiek van Serieus Curieus op 26 september. 

Partner KU Leuven 

Het Concertgebouw en KU Leuven vonden elkaar lang geleden in een gedeelde passie voor kunst en nieuwsgierigheid naar de wetenschap erachter. Daarnaast delen ze de ambitie om die liefde voor verdieping over te brengen naar een nieuw publiek. Zo is KU Leuven al jaren festivalpartner van de Bach Academie Brugge en het jongerenproject voor scholen Acoustic Power.  Naast Serieus Curieus is er op 14 januari ook de lezing van KU Leuven-topwetenschapper Thomas Hertog rond zijn nieuwste boek ‘Het ontstaan van de tijd’,  het resultaat van ruim twintig jaar samenwerken met Stephan Hawking. Daarnaast plannen beide partners ook diepgaand onderzoek om de impact van een muziekfestival op het klimaat in kaart te brengen.

'Met KU Leuven en haar campussen in Kortrijk, Gent en Brugge geven we graag verder vorm aan ons structureel partnership met het Concertgebouw Brugge. Vanuit de overtuiging dat wetenschap en kunst meer gemeen hebben dan we soms denken. Laat dit net ook de ambitie zijn van Serieus Curieus, een reeks die ongetwijfeld avonden vol verwondering, nieuwe inzichten en inspiratie zal opleveren.'

Piet Desmet, vicerector KU Leuven 

Alvast een voorproefje van de eerste Serieus Curieus

Arne Deforce over hoe de kosmos hem als kunstenaar inspireert

Thomas Hertog over een kus in de ruimte met grote gevolgen.

 

in samenwerking met 

 

Pagina inhoud
Deel dit nieuwsbericht