Ga naar de hoofdcontent
Hou rekening met de grote (parkeer)drukte in Brugge.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Artistiek directeur Jeroen Vanacker over het nieuwe programma

Artistiek directeur Jeroen Vanacker over het nieuwe programma
©sightways

Na een eerste seizoen in het teken van geboorte, zetten we onze tocht doorheen de grote levensfasen verder met een programma dat zich laat inspireren door coming of age, het opgroeien van kind tot volwassenheid.

 

Artistiek directeur Jeroen Vanacker over het nieuwe seizoen

In onze maatschappij symboliseert de jeugd vaak de toekomst, maar die toekomst begint hier en nu, bij de kansen die jongeren vandaag krijgen om op te groeien in de beste omstandigheden, om zich te ontplooien en te worden wie ze zijn. Als seizoensdenker kozen we voor de Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. Samen met haar team zet ze zich dagelijks in voor de rechten en kansen van kinderen en jongeren. Tal van thema’s die door het kinderrechtencommissariaat naar voor geschoven worden, passeren hier het komende seizoen de revue.

Brugse jongeren sieren onze seizoensbrochure dankzij seizoensfotograaf Antoine Grenez. In diverse workshops ging hij met hen aan de slag om een inspirerende reeks beelden te creëren die de basis vormen voor een tentoonstelling aan het begin van het seizoen. Daarbij presenteren de jongeren ook een eigen beeldende installatie.

Het openingsfestival Generatie aan zet brengt generation Z voor het voetlicht, met projecten die door en met jongeren en jongvolwassenen zijn gemaakt. Hun creativiteit en kunstenaarschap wordt gevierd, maar we zien ook hun twijfels en zorgen, en horen waarin ze vandaag geloven.

Het zoeken naar en vinden van de eigen identiteit staat centraal in het festival Raise your voice. Het ontdekken van de eigen stem, het rebelleren en het verheffen van die stem, de stem die breekt als symbool voor de fysieke transformatie … Dit alles inspireert ons tot een festival waarin heel wat nieuwe creaties gepresenteerd worden. De vrouwelijke stem staat daarbij centraal, met onder meer de Dead Ladies Show Marathon en concerten door bariton Lucia Lucas en sopranen Claron McFadden en Sofia Jernberg. Met een nieuw sociaal-artistiek project geeft Tina Reynaert een stem aan de jongeren in het Brugse vluchtelingenopvangcentrum.

‘In onze maatschappij symboliseert de jeugd vaak de toekomst, maar die toekomst begint hier en nu, bij de kansen die jongeren vandaag krijgen om op te groeien in de beste omstandigheden, om zich te ontplooien en te worden wie ze zijn.’

Ungrievable lives van componiste Charlotte Bray staat stil bij de ontelbare kinderen op de vlucht die het níet haalden, de slachtoffers van de vluchtelingencrisis in 2015. Een installatie van Caroline Burraway, bestaande uit kinderreddingsvesten, zet dit werk extra kracht bij. Het is een van de projecten die doorheen het seizoen verwijzen naar aspecten en omstandigheden van het opgroeien. Van jong werk van wonderkinderen uit de klassieke muziek, tot een gedanste bildungsroman van Nathan Ooms & Anna Franziska Jäger. Een blikvanger is het rituele project Becoming van het collectief Sídhe. In onze geïndividualiseerde samenleving ontwerpen zij nieuwe rituelen voor overgangsmomenten. Voor deze levensfase focussen ze op het toetreden tot de groep van de volwassenen. Door middel van praatcirkels werkt Sídhe toe naar een overgangsritueel voor deze tijd, gevoed door eeuwenoude tradities.

De subthema’s lenen zich ook voor zijsprongen: initiatierituelen vinden we ook bij de vrijmetselarij. Het is de aanleiding voor Tempeltonen, een weekend waarbij vrijmetselaarsmuziek van Mozart en andere componisten gepresenteerd wordt met een uitgebreid contextprogramma dat ons zelfs tot in de lokale logetempel brengt.

Terwijl vorig seizoen de winter als jaargetijde centraal stond, is het nu de beurt aan de lente. Tijdens de lente ontpopt de natuur zich, het is de tijd van groei die energie losmaakt. In het festival Spring is in the air worden iconische werken als Le sacre du printemps naast oude muziektradities in Indië, Perzië en Ierland geplaatst. Jonge curatoren krijgen de sleutels van het huis voor een eigen happening en we zetten twee van onze Makers in de schijnwerpers: Michiel Vandeveldeen Tom De Cock.

De Makersformule focust op kunstenaars die transformeren, van kleine projecten naar grootschalig werk, van uitvoerder naar maker, van muzikant naar dirigent … Catalina Vicens sluit haar Makerstraject af, terwijl Femke Ghyselinck, Anna Danilevskaia en Aïda Gabriëls aan hun residentie in het Concertgebouw beginnen.

Met Aïda Gabriëls kozen we voor het eerst voor een regisseur. Ze presenteert een nieuwe productie van Muziektheater Transparant en verrast met een creatie voor het festival SLOW(36h). Na drie jaar – we nemen onze tijd – is het festival van de traagheid terug, en focussen we op slow masters, op ademhaling en wandelen, op trance en deep listening.

Met de Bach Academie, December Dance en het Budapest Festival verzeker je je van internationale topfestivals. We kijken uit naar nieuwe creaties en dans rond Bach, naar een actuele stand van zaken van de hedendaagse dans in december, én naar heerlijke Mahler-symfonieën met Iván Fischer. Meer orkestrale brille komt van de drie orkestrale partners binnen het samenwerkingsverband Close Connections.

Vaste waarden worden in een Concertgebouwseizoen steevast gekoppeld aan nieuwe internationale kleppers. Zo krijg je vocale sterren als Anne-Sofie von Otter of Magdalena Kožená te horen naast Caroline Shaw of passeert het Czech Philharmonic Orchestra met Sheku Kanneh-Mason. De energie van het Britse Aurora Orchestra wordt dan weer gekoppeld aan de inspirerende muziek van Abel Selaocoe.

De focus van het Concertgebouw op deep listening resulteert in een gelijknamige happening, de presentatie van klankinstallaties, unieke ervaringen als CLUB Surround en de aandacht voor publiekswerking; van luistertips in programmaboekjes tot online verhalen over de vijf topstukken. Achter de schermen start dan weer een mooi project in samenwerking met Wit.h. Deze partner ontwikkelt hedendaagse kunst voorbij het stigma van de outsider kunst.

Een kunstenaar van Wit.h zal twee jaar samenwerken met klankkunstenaar Hans Beckers. Zij presenteren een installatie in het seizoen 25-26.

Jeroen Vanacker

De jarenlange inzet op het vlak van participatie werd in het voorjaar samengevat in een nieuwe publicatie, die ook online beschikbaar is. We blijven volhardend werken aan een programma dat drempels wegneemt en een diversiteit aan mensen verbindt. Met de terugkeer van succesnummers als Acoustic Power en Iedereen Klassiek, en enkele nieuwe projecten, zetten we onze missie verder. Graag wil ik je aandacht vragen voor Belletje Track. Met dit initiatief in samenwerking met Cera streven we naar een grotere verbondenheid in straten en buurten, terwijl we tegelijk jonge producers van elektronische muziek stimulansen geven. Onder leiding van coach Dijf Sanders gaan we op zoek naar talentvolle producers die op basis van deurbellen en andere omgevingsgeluiden een unieke muzikale track zullen creëren die de sfeer van jouw straat of buurt weerspiegelt.

Zo kan ook jij in het komende seizoen weer groeien, want in het Concertgebouw is elke noot een verhaal, elke stap een dans, en elke ervaring een herinnering die ons verbindt en inspireert. Laat ons samen bouwen aan een seizoen dat de zintuigen prikkelt, de geest verruimt en het hart verwarmt.

Voor mezelf vormt dit seizoen een orgelpunt. Na 21 jaar verlaat ik het Concertgebouw om aan een nieuw avontuur te beginnen. Het was een grote eer om als artistiek directeur een uitgebreid hoofdstuk van het Concertgebouwverhaal te kunnen schrijven, met dank aan zovele collega’s, kunstenaars en partners die me op die tocht vergezelden. Heel veel dank ook aan jullie, het publiek. Ik wens jullie nog veel momenten van inspiratie, verbinding en intense ontroering in dit prachtige Concertgebouw, te beginnen vanaf dit komende seizoen!

- Jeroen Vanacker 
Artistiek directeur

Brochure 2024/25

Brochure 2024/25

Brochure 2024/25
Doorspit ons programma op zoek naar jouw ultieme favorieten, spannende ontdekkingen en alle nieuwtjes rond een kraakvers seizoen.
Deel dit nieuwsbericht