‘Twee maanden vakantie, dat is heel veel tijd voor leuke uitstapjes mét de kinderen. Zelf trek ik graag de natuur in met mijn dochter Lisa, naar Bulskampveld bijvoorbeeld. Af en toe een streepje cultuur mag natuurlijk ook. Wist je dat de Triënnale belevingstochten voor families langs de kunstwerken organiseert?’
‘Waarom geen moestuintje aanleggen tijdens de zomerrust? Kruiden zijn zelfs voor de beginnende tuinier een makkie. Let er wel op dat je kruidenhoekje (of je ‘vierkante meter-bak’) niet de hele dag zon krijgt, enkel voormiddagzon is ideaal. Je kan in de zomer ook gerust broccoli, prei, boontjes, radijsjes en pijpajuintjes zaaien. Die laatste twee floreren het hele jaar door, en zijn ook voor de minder ervaren moestuinier perfect haalbaar. Bovendien kan je na 3 weken al je eerste oogst binnenhalen. Plant best niet te veel tegelijk aan, maar plant liever elke week een rijtje bij. Zo zal je oogst beter gedoseerd zijn (en komen er geen klachten over ‘elke dag bonen op het menu’ ;) ).’
‘Geen beter moment dan de zomer om tot laat in de avond met vrienden te genieten van het leven. In Bar Boutique bijvoorbeeld. Onze buren van In the mood op ’t Zand stampten in coronatijden een ongelooflijk sfeervolle bar in het Minnewaterpark uit de grond, met een tent, haardvuur, kussens …’
MAAK ZELF JE VLIERBESSENSIROOP MET DIT RECEPT VAN CIREN
Was de vlierbloesems, en meng ze met 2 in stukjes gesneden citroenen. Voeg daarna 2,5 liter water toe en laat alles een kwartiertje koken op een middelmatig vuur. Giet af in een zeef, voeg de suiker en de 4 geperste citroenen bij het sap. Laat nogmaals een kwartier koken op een laag vuur. Giet het sap opnieuw af in een zeef, en bewaar het vervolgens in flessen. Laat een nachtje rusten voor optimale smaak!
‘Dolce far niente! Neem in je vakantie de tijd om ook eens tomeloos niets te doen. Hoewel, met deze zomerlectuur sla je duchtig aan het reizen in je hoofd! Tussen de Cinque Terre uit de sixties en het Hollywood van vandaag bijvoorbeeld, als je Schitterende ruïnes van Jess Walter meeneemt in je hangmat. Of naar kanaaleiland Guernsey, als je kiest voor Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey – een titel langer dan je strandhanddoek - van Mary Ann Schaffer. Van een ontluikend imperium in Odessa naar het fin de siècle in Parijs, via bezet Wenen naar het naoorlogse Tokio: op die queeste vervoeg je Edmund de Waal in zijn bijzondere familiegeschiedenis De haas met de amberkleurige ogen. De vakantie kan niet lang genoeg duren!’
‘De perfecte uitvalsbasis voor natuur én cultuur in Dardennen? Houffalize! Eén stap buiten B&B, hotel of camping, en je zit in de bossen. Op een goed kwartiertje rijden waan je je dankzij het Bastogne War Museum in Band of Brothers, en na de royale proeverij in de brouwerij van Achouffe zie je de kabouters niet alleen meer op het etiketje van het flesje. En ook zij die het betere culinaire werk weten te appreciëren, komen aan hun trekken, bijvoorbeeld in La Fleur de Thym.’
ZO MAAK JE STÉFANIES ROCKY MOUNTAIN AVALANCHE BARS:
Vet een (vierkante) bakvorm van een twintigtal cm in. Doe de witte chocoladestukjes in een kom en warm ze een halve minuut in de microgolfoven. Roer de gesmolten chocolade om, en herhaal deze stap tot alle chocolade gesmolten is. Voeg de pindakaas toe aan de gesmolten chocolade en roer tot een glad mengsel.
Doe de rijstgranen in een grote kom. Giet het gesmolten chocolademengsel over de krispies en roer alles voorzichtig door elkaar totdat alle graantjes bedekt zijn. Blijf roeren tot het mengsel niet meer warm aanvoelt, ongeveer 10 minuten. Eens het graanmengsel is afgekoeld, voeg je er de marshmallows en 1/3 kopje van de chocolate chips aan toe.
Spreid je mengsel uit in de ingevette bakvorm en druk lichtjes aan met de achterkant van je lepel. Bestrooi met de rest van de chocoladestukjes en druk lichtjes aan om te hechten. Laat minstens 30 minuten in de koelkast opstijven, snijd dan in vierkantjes van 2 cm en serveer. De repen zijn, afgedekt in de koelkast, tot 5 dagen houdbaar.