Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Zonnewijzer

Zonnewijzer

Het educatief team van het Concertgebouw entertaint kinderen de hele zomer lang elke week met toffe zomeropdrachtjes die ons nieuwe seizoen rond biodiversiteit ook voor hen tastbaar maken. Met deze spelfiche heb je geen uurwerk meer nodig om te weten hoe laat het is. Het uur aflezen, dat doe je met je zelfgemaakte zonnewijzer.

Leeftijd
8+

Nodige tijd
De aanzet van een zonnewijzer is in een halfuur gefikst. Je moet natuurlijk wel bij elk uur van de dag de zonnewijzer aanpassen.

Alleen  of samen
Voor de duiding (aarde draait om haar as en daardoor lijkt de zon te bewegen aan de horizon, hoe aarde en zon ten opzichte van elkaar bewegen) is de uitleg van een volwassene bij iemand van 8+ wel interessant.

Dit heb je nodig

  • rechte stok (1 meter hoogte) in bloempot geplant – borstelstok is ideaal
  • stenen of elementen die het uur aangeven
  • wie dit niet op een stenen ondergrond of op gras doet, kan ook met een stuk papier of karton werken

Zo maak ik het

  1. De plaats waar je je zonnewijzer legt is belangrijk. De zon moet van bij het opkomen tot bij het ondergaan de zonnewijzer beschijnen. Hou er rekening mee dat de zon in de winter veel lager staat dan in de zomer.
  2. Plaats een stok in een met aarde gevulde bloempot.
  3. Zie je waar de schaduw van de stok valt? Die schaduwen verplaatsen zich. Markeer met keien of ander weersbestendig materiaal waar de schaduw valt als het 8 uur ’s morgens is, 9 uur, 10 uur, enzovoort. Tot 17 uur of 18 uur ’s avonds.
  4. Plaats bij die keien het juiste uur. Kan door op die keien het uur te schilderen of er een plaatje met het uur bij te leggen.
  5. Je kunt ook met een kartonnen plaat werken. Dan wordt het een echte wijzerplaat waarop je de uren noteert met stift.  Werk je met karton?  Weet dan dat die niet weersbestendig is.

Pagina inhoud
Deel dit nieuwsbericht