Ga naar de hoofdcontent
Hou rekening met de grote (parkeer)drukte in Brugge.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Kamermuziekfestival Têtes-à-têtes

têtes-à-têtes

Tijdens de maand februari bannen we overrompelende orkesten of magistrale barokproducties en maken we plaats voor het kleine gebaar. Têtes-à-têtes nodigt je uit voor intense muzikale ervaringen in onze intieme Kamermuziekzaal.

  • 1.

    Têtes-à-têtes draait rond intimiteit, intensiteit en persoonlijk contact. Elk concert start met een kort gesprek met een muzikant, om de connectie tussen publiek en artiest tot stand te brengen.

    'Heerlijk is het om een maand lang in de intimiteit van de Kamermuziekzaal te mogen vertoeven in het gezelschap van uitstekende muzikanten van allerlei slag. Ze vertellen verhalen uit de wereld van vandaag en lang geleden, en laten diep in hun gedachten kijken. Hun nabijheid tijdens de concerten en nadien in de loungebar, maken van februari een van de meest beklijvende maanden van  het seizoen.'

    — Jan De Moor, artistiek coördinator nieuwe muziek

  • 2.

    Na de concerten (telkens zonder pauze) is er nog ruim de tijd om mee op te stijgen naar onze pop-up loungebar op de zesde verdieping. Met een prachtig uitzicht op de historische stad napraten met artiesten of metgezellen over wat we samen beleefd hebben.

     

  • 3.

    In de stemmige Kamermuziekzaal zit je – dankzij de oplopende balkons – op elke stoel vlakbij de artiest. De uitmuntende akoestiek maakt de beleving completer. Zo dicht kwam je nog nooit …

    ‘Het is een voorrecht om te spelen in de Kamermuziekzaal van het Concertgebouw. De akoestiek laat absolute intimiteit toe tussen uitvoerder en publiek maar maakt tegelijkertijd de grootste uitbundigheid mogelijk.’

    — Alexander Declercq, pianist

     

Vier thematische lijnen brengen orde aan in 14 veelkleurige kamermuziekconcerten: Ton sur ton, Kwartetten, Songwriters en Pianoverhalen.

  • Kwartetten

    De mooiste kamermuziek door twee topformaties

    Intieme verhalen voor kleine bezetting
    Strijkers staan centraal in dit tweeluik, met de beroemde strijkkwartetten Quatuor Danel en Jerusalem Quartet. Die laatsten brengen de legendarische pianiste Elisabeth Leonskaja mee. De verhalen achter de werken zijn nooit veraf. Heimwee en liefde, gemis en rouw zijn de leidende motieven in de werken van Shostakovich en Dvořák, van Mendelssohn en Weinberg.

  • Ton sur ton

    Verrassing zet de toon

    Eeuwenoude en gloednieuwe stemmingen prikkelen de oren
    C-majeur? Fis-klein? Kinderspel vergeleken met de harmonische avonturen die je in deze reeks van vier concerten te wachten staan. Onze standaardstemming – denk de twaalf witte en zwarte toetsen op de piano van do tot do – is immers slechts een van vele opties. Benieuwd naar hoe ze doorheen de eeuwen muziek organiseerden in Armenië, Irak, Japan, Bahrein, Litouwen, Turkije, Cyprus en … Vlaanderen? Hier vinden nieuwsgierigen iets voor elke stemming!

  • Songwriters

    Recht uit het hart

    De oerkracht van het gezongen gedicht
    Zo expressief en zo intiem als de combinatie zanger-begeleider zijn er eigenlijk maar weinig bezettingen. Iedereen wint, van de dichters die hun poëzie krachtiger horen worden tot de gretige luisteraar die nauwelijks nader tot de ziel van de muziek kan komen. Tijdens Têtes-à-têtes ontmoeten we drie illustere duo’s met een absolute klassieker, een programma vol herontdekkingen én twee gloednieuwe projecten in opdracht van het Concertgebouw op teksten van Peter Verhelst en Dominique De Groen.

     

  • Pianoverhalen

    Duizend emoties op klavier

    Vier jonge pianotalenten maken van klanken vertellingen
    Verhalen over trollen en fjorden, over een pelgrimstocht in Italië, over heidense volkeren en over nachtelijke intimiteit. Vier jonge pianisten hebben genoeg aan 88 toetsen om die muzikale vertelsels op te roepen. Nu eens getemperd, dan weer messcherp of explosief: met hun frisse toucher laten ze als geboren vertellers nieuw licht schijnen op de mooiste klankenpoëzie.

     

Voorstellingen bij dit artikel

  • Kris Defoort & Veronika Harcsa

    Pieces of Peace
  • Thomas Bauer & Jos van Immerseel

    Schubert. Winterreise
  • Wouter Valvekens

    Schumann, Chopin & Szymanowski
  • Lucile Richardot & Anne de Fornel

    A Charm of Lullabies
  • Jerusalem Quartet & Elisabeth Leonskaja

    Dvořák, Shostakovich & Webern
  • Marie François

    Chopin & Mendelssohn
  • Counterforces, Amos, Lore & IKRAAAN

    Frederik Croene & Dominique De Groen
  • Quatuor Danel

    Mendelssohn, Weinberg & Defoort
  • Tsubasa Hori & Indrė Jurgelevičiūtė

    Fijnbesnaard
  • Alexander Declercq

    Liszt. Années de pèlerinage