Ga naar de hoofdcontent

Concertgebouwseizoen 22-23: deze 3 wil ik niet missen!

Grasduinde je al door ons nieuwe programma? Laat weten welke 3 voorstellingen je niet wil missen en maak kans op een exclusieve rondleiding achter de schermen met je vriendengroep (max. 25 personen).

Gefilterd op:
  • Collegium Vocale Gent

    Collegium Vocale Gent

    Bach. Johannespassie

    Wie Bach zegt, zegt al decennia lang Philippe Herreweghe en zijn onovertroffen Collegium Vocale Gent. De meester keert terug naar Brugge met de Johannespassie op de lessenaar. Het werk koppelt poëzie aan het bijbelse passieverhaal; de muziek laveert tussen verhalende recitatieven en koren, lyrische en contemplatieve aria’s en devote koralen. Ook wie het zonder Bachs protestantse geloof moet stellen, zal tot zichzelf komen bij deze muziek, die reflecteert over de grote thema’s van leven en dood.

    Programma & uitvoerders

  • Nadar Ensemble

    Nadar Ensemble

    Stefan Prins. Der Wanderer 2.0

    In onze steeds virtuelere wereld vervagen de grenzen tussen binnen en buiten meer en meer. In Der Wanderer 2.0, een nieuwe multimedia voorstelling van Stefan Prins en Nadar Ensemble, zal je dit aan den lijve kunnen ervaren. Prins gaat met jou niet enkel op wandel in en rond het Concertgebouw, maar ook doorheen zijn oeuvre. Bestaande en nieuwe werken met video en elektronica worden op verrassende wijze met elkaar verbonden in één, ononderbroken grand tour.

    Programma & uitvoerders

  • Ensemble Correspondances

    Ensemble Correspondances

    Buxtehude. Membra Jesu nostri

    Voeten, knieën, handen, zijde, borst, hart en gezicht: in Membra Jesu nostri houdt Dieterich Buxtehude in zeven cantates halt bij zeven lichaamsdelen van de lijdende Jezus. Het schitterende, meditatieve passiestuk toont Buxtehude en de vroege barok van hun allermooiste, intiemste kant: rauwe sonoriteiten naast hemels geluk. Hemels belooft ook de uitvoering van Ensemble Correspondances, synoniem met subtiliteit, met een hoofdrol voor de immer wonderlijke mezzo Lucile Richardot.

    Programma & uitvoerders

  • Quatuor Ebène

    Quatuor Ebène

    Schumann, Ravel & Dubugnon

    Wie herinnert zich niet de indrukwekkende Beethoven-integrale met Quatuor Ebène? In volle coronacrisis vulden ze het Concertgebouw zes avonden lang met onaardse schoonheid. Met hun feilloos gevoel voor oriëntatie gidsen ze de luisteraar door Ravels enige strijkkwartet en door het heldere lijnenspel van muziek van Bach, in arrangement van Dubugnon. In Schumanns kwetsbare laatste strijkkwartet klinken sporen van die andere groten, Mozart en Beethoven.

    Programma & uitvoerders

  • Belgian National Orchestra

    Belgian National Orchestra

    Defoort, Beethoven & Luther Adams

    Ontroering en stilte ontmoeten elkaar in Kris Defoorts eerste symfonie. Oneindige Arabische gezangen met onmetelijke variaties vormden de inspiratie voor Human Voices Only. Stemmen die nooit stoppen en in luidruchtigheid en intimiteit de rebellie van de menselijke stem vertolken. Even bedwelmend is de oceanische muziek van John Luther Adams. Drie kwartier lang dompelt hij je onder in een gigantische golf van klank. Minder turbulent gaat het eraan toe in Beethovens Vioolconcerto. Bij Josef Špaček is de indrukwekkende weidsheid van de partituur in de beste handen.

    Programma & uitvoerders

  • Kammerorchester Basel

    Kammerorchester Basel

    Mozart, J.C. Bach & Szeghy

    ‘Gisteren duurde mijn concert maar een uur en een kwart. Doorgaans klinken er slechts vier stukken en dan: Addio!’ De Mozarts vonden het Salzburger hofleven maar saai, zeker zoon Wolfgang Amadé. Moe van missen en motetten spijbelde hij met baanbrekende symfonieën en briljante concerti, terwijl zijn oudere collega Johann Christian Bach trouw bleef aan de stijl die hij had helpen stichten. Beide componisten zijn vanavond verenigd onder de bezielende leiding van Kristian Bezuidenhout, die zal dirigeren vanaf het klavier.

    Programma & uitvoerders

  • Alexander Declercq

    Alexander Declercq

    Liszt. Années de pèlerinage

    Tijdens zijn romantische vlucht naar Italië met zijn gehuwde minnares, schreef Franz Liszt zijn tweede boek van de Années de pèlerinage. Michelangelo, Rafaël, Dante en Petrarca kruipen in het hoofd van de jonge pianovirtuoos en inspireren hem voor zijn auditieve pelgrimstocht waarin hij met het grootste gemak subtiele naast monumentale klankwatervallen plaatst.

    Bekijk hier Alexander Declercq tijdens Weerklank, Pianoparels. 

    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Tsubasa Hori & Indrė Jurgelevičiūtė

    Tsubasa Hori & Indrė Jurgelevičiūtė

    Fijnbesnaard

    Zowel Tsubasa Hori als Indrė Jurgelevičiūtė zijn niet meer weg te denken van de Vlaamse podia. En toch hoor je de Japanse en de Litouwse zelden zoals vanavond, in een gezamenlijk verhaal, elk vertrekkend vanuit hun eigen traditie, op de snaren van hun thuisland.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Quatuor Danel

    Quatuor Danel

    Mendelssohn, Weinberg & Defoort

    Mendelssohns Zesde strijkkwartet, een hommage aan zijn betreurde zus, is verzadigd van melancholie. Even verontwaardigd over de dood is Weinbergs Zestiende strijkkwartet. En de jeremiade gaat verder in Defoorts Strijkkwartet, met een slaaplied opgedragen aan de kinderen van de Irakese oorlog.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Imago Mundi

    Imago Mundi

    Whirling Waters

    In deze gloednieuwe productie van succes-snarenduo Sofie Vanden Eynde en Saad Mahmood Jawad vloeit de muziek oneindig. Tranen voeden meren en rivieren worden oceanen van verhalen. Hoe de geografische realiteit muziek kan beïnvloeden, van het wonderlijke Tweestromenland en Iran via Armenië tot bij ons.


    bekijk het programmaboekje   Voor dit project ontvangt Imago Mundi subsidie van de Vlaamse Gemeenschap & de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

    Programma & uitvoerders

  • Counterforces, Amos, Lore & IKRAAAN

    Counterforces, Amos, Lore & IKRAAAN

    Frederik Croene & Dominique De Groen

    Zijn er andere wegen uit onze duistere tijd van ongelijkheid, polarisatie en klimaatpessimisme dan wanhoop, apathie of een utopisch geloof in technologie? Drie jonge zangeressen bewandelen een alternatief pad en confronteren gezongen bezweringen en tovenarijen van vrouwelijke archetypes met teksten van dichteres Dominique De Groen, en met het pianospel van Frederik Croene.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Marie François

    Marie François

    Chopin & Mendelssohn

    Zijn woordeloze miniaturen schilderde Mendelssohn als kleurrijke tableaux vivants. Even veel verbeelding en elegante virtuositeit horen we in Chopins nachtelijke sfeerstukken, die uitblinken in intieme vertelkracht. Een kolfje naar de hand(en) van jong talent Marie François. Zij legt elke nuance bloot en maakt de eindeloosheid van de duistere uren voelbaar in haar spel.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Jerusalem Quartet & Elisabeth Leonskaja

    Jerusalem Quartet & Elisabeth Leonskaja

    Dvořák, Shostakovich & Webern

    Elk verhaal gaat over liefde. Webern schreef het romantische Langsamer Satz voor zijn verloofde. Dvořáks weemoedige ‘Amerikaanse’ strijkkwartet componeerde hij als eerbetoon aan zijn adoptieland en uit heimwee naar zijn Tsjechië. Ook in het Pianokwintet van Shostakovich voel je die sterke liefde voor het vaderland.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Lucile Richardot & Anne de Fornel

    Lucile Richardot & Anne de Fornel

    A Charm of Lullabies

    Nadia Boulanger, een ware titaan van de 20e eeuw, vormde als componist en docent vele generaties musici. De onaardse stem van Lucile Richardot sleept je mee naar haar tijd én haar trekpleisters: Londen, New York en vooral Parijs, waar tal van vrouwen schoonheid schiepen.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Wouter Valvekens

    Wouter Valvekens

    Schumann, Chopin & Szymanowski

    De fascinatie van Karol Szymanowski voor de heidense culturen rond de Middellandse Zee resulteerde in zijn even decadente als vitale Masques. Schumann laafde zich aan E.T.A. Hoffmanns vertellingen over Johannes Kreisler voor zijn Kreisleriana. Een avond die zwalpt tussen virtuositeit en bedachtzaamheid, vrolijkheid en sentimentaliteit.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Soolmaan

    Soolmaan

    Nomaden op de brug

    In Tristan Driessens’ parcours is de stad Istanbul als rode draad aanwezig: zijn muziek wortelt in het oosten, in dialoog met vormen die dichter staan bij de cultuur van zijn thuisland, met name jazz, klassiek en folk. In dit project komen Turkije, Griekenland en België wonderlijk dicht bij elkaar.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Thomas Bauer & Jos van Immerseel

    Thomas Bauer & Jos van Immerseel

    Schubert. Winterreise

    Muzikale hartsvrienden Jos van Immerseel en bariton Thomas Bauer pakken Schuberts Winterreise aan. De razend populaire cyclus op teksten van Wilhelm Müller spreekt van een ongelukkige geliefde en reflecteert tegelijk een vermoeide, geëmotioneerde componist aan het eind van zijn leven. Ontroering en verrukking gegarandeerd.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Psallentes

    Psallentes

    Tonarius

    Wat was dat ook weer, een kerktoonsoort? In Tonarius laat Psallentes je aan den lijve ondervinden hoe de middeleeuwers kleur en sfeer schiepen. De zangeressen kleden de sferen bovendien letterlijk aan. Elke ‘toon’ zijn eigen karakter: feestelijk, passievol of droevig.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Kris Defoort & Veronika Harcsa

    Kris Defoort & Veronika Harcsa

    Pieces of Peace

    In een sprankelende dans rond de gedichten van Peter Verhelst, William Blake, Fernando Pessoa en Theodore Roethke omarmt Kris Defoort de menselijke stem in al zijn facetten. Zijn jarenlange metgezel Veronika Harcsa ademt de woorden leven in. Geïmproviseerde composities en gecomponeerde improvisaties vermengen zich in vreugdige, melancholische en ingetogen muzikale reflecties.


    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

  • Matthieu Idmtal

    Matthieu Idmtal

    Grieg

    Weinig muziek is zo fantasierijk als die van Edvard Grieg. De natuur en de legendes van ‘zijn’ Noorwegen waren zijn grootste inspiratiebronnen in de korte kleinoden uit zijn Lyrische Stücke. Tussenin vermengt Matthieu Idmtal delen uit Griegs legendarische Peer Gynt. Een Noorse muzikale wandeling tussen elfen en trollen doorheen wouden en langs heldere meren.

    bekijk het programmaboekje

    Programma & uitvoerders

Selecteer 3 concerten

Wis alles
Verstuur selectie