Van 29 mei tot en met 1 juni 2024 hostte het Concertgebouw samen met het naburige Beurs-, Meeting- en Congres Centrum (BMCC) het prestigieuze EACD-congres (European Academy of Childhood Disability). Meer dan duizend specialisten, die beroepsmatig te maken hebben met kinderen met een beperking, zakten naar Brugge af om zich te verdiepen in de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen, en om connecties aan te gaan met collega’s uit het werkveld. Met fascinerende keynote presentaties, hands-on workshops en een uitgebreide innovatiebeurs werden het voor hen vier bijzonder waardevolle dagen.
Dé blikvanger van het congres was het concert waarmee de organisatoren, aan de vooravond van het wetenschappelijke programma, een bredere sociale impact wilden hebben.
Het concert was de apotheose van een intensief traject van bijna twee jaar voorbereiding. Maar liefst 350 artiesten, waaronder heel wat kinderen met een beperking, werden hiervoor begeleid door dirigent Dirk Lievens en zijn team. Samen brachten ze een wervelend programma van muziek, dans, woord en drama, begeleid door JOWEST jeugdorkest. Het werd een ontroerende en onvergetelijke avond voor een tot de nok gevulde zaal die de artiesten beloonde met een overweldigende staande ovatie.
Prof. Erik Scherder
Met het beklijvende openingsconcert was de toon van het EACD-congres – dat de passende ondertitel 'Composing A New Symphony' had meegekregen – meteen gezet. Op aangeven van KUL-profs en congresvoorzitters Elegast Monbaliu en Bernard Dan konden de deelnemers een diepgravend programma volgen, met keuzeblokken in de comfortabele vergaderruimtes van zowel het Concertgebouw als het BMCC. Tussen de parallelle sessies in vonden ze elkaar terug op de Foyers van het Concertgebouw, voor een verse en smaakvolle boost van cateraar Deldycke. Ook technisch dienstverlener Aventix bouwde zijn centrale hub in het Concertgebouw en stuurde, via een snelle satellietverbinding, alle sessies op beide congreslocaties aan.
De nabije ligging van het Concertgebouw en het BMCC en hun moderne, toegankelijke faciliteiten – ook voor publiek met een beperking – waren voor professor Monbaliu een belangrijke factor om het EACD-congres naar Brugge te brengen. Hij blikt na afloop voldaan terug op de realisatie ervan:
Prof. Elegast Monbaliu
Met het Concertgebouw en het BMCC heeft Brugge als congresbestemming twee onmiskenbare troeven in handen. En ook daarbuiten biedt de stad heel wat voordelen.
Dit prestigieuze congres viel internationaal in de prijzen omwille van de uitzonderlijke maatschappelijke impact van het event en ontving het ICCA & BestCities Global Alliance Incredible Impacts Programme Award voor het EACD+ 2024 Programma!