Wie ben ik? Wat is een relatie? Wat bepaalt wie ik ben? Is het mijn geslacht? Is het mijn afkomst? Met deze vragen gaat Tabea Martin aan de slag. Het resultaat: een voorstelling waar verwachtingspatronen aan dingelen worden geslagen en clichés en vooroordelen met de grond worden gelijk gemaakt.
De voorstelling begint nochtans niet ongewoon. Vier personen brengen allerhande objecten op het podium: een microgolf, een voetbadje, een waterkoker, een zetel, een plant …; alles voor een gezellige dag samen. Zo lijkt het althans. Al vlug ontspoort het echter – koppels krijgen ruzie, het dansen wordt wilder, we krijgen een eerste climax. Het uiteindelijke doel: meisjes versus jongens. De ultieme opsplitsing in onze samenleving … of toch niet?
Vanaf nu gaat de voorstelling veel dieper in op het thema van gender. Mannen worden vrouwen en vrouwen groeien penissen (jawel – u las het correct). De dansers doen wat ze willen en zijn wat ze willen. We krijgen oermensen, zeemeerminnen, clowns en zo veel meer te zien. Het gaat niet langer over man of vrouw. Het gaat over wie je wilt zijn als individu, over op te komen voor je eigen ideeën.
Het thema gender is sowieso niet eenduidig. Toch slaagt Tabea Martin er met Pink for Girls & Blue for Boys een voorstelling te creëren die boven alles gewoon ook echt leuk is. De perikelen van de mens in gekke kostuums en mooie dans. Dit is een voorstelling voor jong en oud, waar iedereen wel wat in leest.
— Pink for Girls & Blue for Boys, gezien door Bastiaan Degryse (Soundcast+) tijdens December Dance op 12 december 2021