Ga naar de hoofdcontent
Hou rekening met de grote (parkeer)drukte in Brugge.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Dit was Iedereen Klassiek 2015

Dit was Iedereen Klassiek 2015

Tijdens Iedereen Klassiek (10.10.15) draaide alles om klassieke muziek in de Brugse binnenstad en in het Concertgebouw. 7300 mensen namen deel aan activiteiten in het Concertgebouw.

Verslag door Soundcast

Lees hier het verslag van Soundcast, de jongerenreporters van het Concertgebouw.

Klara Wellness — massage

De klokken van de beiaard ebben weg op de achtergrond. Het marimbaspel wordt ingezet. De massagesessie kan beginnen. Tien massagetafels staan keurig opgesteld in de stadshallen. Mensen komen helemaal tot rust in de handen van de masseurs. Elke masseur heeft zijn eigen specialiteit: 'reiki massage, oliemassage of gewone drukmassage.' De combinatie van de muziek en de massage is fantastisch. Maar ook al neem je niet deel aan de massage, je kan hier ook gewoon komen genieten van het marimbaspel. Na een half uurtje neemt de beiaard het weer over. Iedereen ontspannen! 
Tekst: Michiel Vandewalle

Classic Gaming

Terwijl op de projectie live wordt gegamed, wordt de spanning van het spel ondersteund door klassieke muziek. Voor een keer is het niet de dirigent, maar de gamer die het orkest 'leidt’. De soundtrack is dan ook zeer modulair opgebouwd om de acties van de gamer te kunnen volgen in de muziek.
In Assassin’s Creed volgen we een moordenaar. De Brugse componist Benjamin Lycke baseerde zich op de soundtrack van het spel. Voor deze editie van Iedereen Klassiek werd een volledige nieuw arrangement geschreven voor een onuitgebrachte game. Door Michiel Vandewalle

Dokter Bart Stouten

Leeft u tussen momenten van melancholie, angst of eenzaamheid? Dan laat dokter Stouten u spiritueel bijstaan. 

Normaal ’s morgens te horen op je radio, maar vandaag speciaal voor Iedereen Klassiek te consulteren in de stadshallen. In een dokterspraktijk die meer weg heeft van een alchimistenkamer met drankjes en brouwsel, kunt u voor filosofisch advies terecht. 
Tekst: Michiel Vandewalle

Rebelleren met Zot van Bach

De koorleden zitten er wel, strak in ’t pak. Maar mopjes over de dirigent blijven niet uit, want ‘ja, het is een Fransman.’ Enkele bekentenissen volgen. Zo streng is dirigent Hervé Niquet niet voor het Vlaams Radio Koor.

'Gisteren zat ik nog aan de drank’,  klonk zo een bekentenis van een van de rebelse koorleden. Allemaal goed en wel, maar hoe klonken ze dan? Op hun best, zou men wel eens durven zeggen. Plus een aantal enthousiastelingen die hun liefde voor Bach niet kunnen verstoppen. Met z’n allen zongen ze. Twijfelend geschuifel in het begin, kwam uiteindelijk tot een mooie en zelfzekere climax van hemelse klanken. Bach klonk nog nooit zo mooi uit meer dan duizend kelen.
Tekst: Anne Verbeure

Lieftalligheid tussen vier muren

Innerlijke commotie. Uitvoerige melange aan emoties. Zo is de Serenade van Tchaikovsky te omschrijven. De kamermuziekzaal stond geheel in het teken van de liefde. In harmonie met deze lieftalligheid bracht Pat Donnez een brandende redevoering. Hij staat dan ook letterlijk in Lichterlaaie! Door Anne Verbeure

Iedereen klassiek, iedereen kind!

Peter en de wolf begint dreigend maar sfeervol in het donker. Stemmen van kinderen weerklinken door de concertzaal. Direct worden we herinnerd aan onze eigen kindertijd. De onschuld en breekbaarheid wordt herhaald in de verfijnde opening van Prokofievs muzikale sprookje.

Acteur en tijdelijk dirigent Stefaan Degand komt op. De orkestleden worden verlicht. Spontane glimlachen worden niet verstopt en deugnieterij is alomtegenwoordig!

Tekst: Anne Verbeure

Muzikaal winkelen

De leerlingen van het conservatorium van Brugge kwamen ’s middags massaal op straat om de shoppers te vergasten op live klassieke muziek. Houtblazers van het conservatorium verstopten zich tussen het ander houten speelgoed zou niet zeggen dat het studenten van het muziekconservatorium zijn, zo goed klinkt hun harmonie. Aan het begin 
van de Noordzandstraat word je dan weer verwelkomd door een dertigkoppige koperbezetting die bombastisch hun versie van Pirates of the Caribbean brengt. Zelfs het triestige ‘All by myself’ klinkt opgewekt in de namiddagzon. 
Tekst: Jolan Wuyts 

Bellenbad

Frank de beiaardier van het Belfort speelt voor, de levende beiaard bestaande uit honderden mensen met belletjes speelt na. Zelfs onze eigen burgemeester Renaat Landuyt is van de partij. Je hoeft helemaal niets van muziek te kennen om deel te zijn van dit Belgische record, via gekleurde spots weet je of je jouw gekleurd belletje moet laten luiden of niet. Oude kinderliedjes en klassieke nummers worden opgevoerd, zoals ‘ik zag twee beren broodjes smeren’. Zelfs een klein stukje Bach komt eraan te pas. De hele markt wordt muisstil als het gigantisch bellenbad begint te rinkelen.  
Tekst: Jolan Wuyts 
Foto: Lucas Denuwelaere

Glashelder Pianobuffet

Toeristen gapen door het glazen raam naar binnen, aangetrokken door de virtuoze pianomuziek die tot ver in de straat hoorbaar is. Thomas Pevernagie zorgt voor een oase van rust in de muziekwinkel Rombaux, weg van de hectische binnenstad. Dit is maar een van de verschillende pianobuffetten die opgesteld staan doorheen de Brugge. De andere piano's staan buiten opgesteld, maar deze vleugelpiano bevindt zich veilig binnen in Rombaux, en is dan ook van klank de meest dankbare om te bespelen. Door Jolan Wuyts 

Floating O’Brass

De bootjestoeristen kijken hun ogen uit. Varend langs het zwemdok worden ze verwelkomd door een drijvende filharmonie op het ponton van de triënnale. Je zou nog denken dat Sinterklaas aankomt in Brugge, zo vol staat het langs de reitjes. Omgeven door luisteraars doet de filharmonie O'Brass het zwemdok daveren. Het is keihard genieten in de stralende zon, omgeven door het zacht klotsend water. Ik wil niet weten wat voor een werk het moet geweest zijn om de pauken tot op het ponton te krijgen. 
Tekst: Jolan Wuyts 

Yoga da Gamba

Een patchwork van felgekleurde yogamatjes bedekt de vloer van de stadshallen, terwijl de viola da gamba nog snel stemt. Nog voor de instructrice een woord gezegd heeft is er al een alles doordringende rust neergedaald in de zaal. 'Yoga is focussen op je fysieke lichaam om door te kunnen dringen tot je geest.’ zegt de lesgever, en haar zachte stem vermengt zich met de trage 'ohmmmm' van de viola da gamba. 'Laat je niet afleiden door je gedachten, we zijn hier, en nergens anders.' En toch waan ik mee in en boeddhistisch klooster, ergens ver in de Himalaya. 
Tekst: Jolan Wuyts 

Foto's

Bekijk hier alle foto's door Tim Theo Deceuninck en Lucas Denuwelaere.

Deel dit nieuwsbericht