1. Lisboa opent met enkele hoogtepunten van de Europese barok. Op het programma staat werk van recent herontdekt barokgenie Francisco Antoniode Almeida en van Georg Philipp Telemann. Die laatste liet zich inspireren door de aardbeving in Lissabon van 1755.
2. Huelgas Ensemble brengt de sfeer van het historische Portugal tot leven met eigenzinnige Portugese polyfonie: de melancholie en verwondering van het vroegmoderne Lissabon weerklinkt in elke noot.
3. Nog meer melancholie uiteraard bij fado-legende António Rocha en zijn trio. Én misschien wel uw laatste kans – Rocha is intussen bijna 80! – om deze fadista pur sang nog eens aan het werk te zien.
4. Maar Lisboa is meer dan de muziek uit en over de straten van Lissabon. De fototentoonstelling van Enric Montes brengt de roes van de hellende stad ook in beelden tot leven. Te bewonderen in het Concertgebouwcafé!
5. Bij wijze van afsluiter brengen de Portugese pianisten Pedro Burmester en Mário Laginha een wervelende mix van klassiek en jazz. Hun technische meesterschap overwint probleemloos de meest uiteenlopende genres: van de jazz van Esteves da Silva over Ravels interpretatie van de Weense wals tot de lentemijmeringen van Debussy.
6. Lisboa is de perfecte voorbereiding op het Domein Sciarrino eind april. Ook dan vertoeven we in Zuid-Europese sferen dankzij de muziek van de Italiaanse componist Sciarrino. En verder staat er opnieuw polyfonie uit vroegere eeuwen op het programma, ditmaal door Collegium Vocale Gent.
Jolan Wuyts, Soundcast
Jongerenreporter Concertgebouw Brugge